måndag 1 mars 2010

Avstå för att bistå

Ord blir också gamla, precis som vi människor. En del, ord, alltså, blir t.o.m. obsoleta, dvs. föråldrade, ur bruk tagna, urmodiga, omoderna, förlegade, antika, mossiga. Vid närmare eftertanke kanske det gäller människor också, men nu var det ord det gällde. Försaka håller på att bli ett sånt ord i svenska språket. Och vad värre är; det är inte bara ordet som håller på att bli obsolet, utan även dess innebörd. I vårt svenska överflödssamhälle är det långtifrån inne att försaka, att avstå eller att inte kunna unna sig. Många av oss är vana att kunna kosta på oss både det ena och det andra, och många svenska barn kan få nästan allt, dom pekar på. Min inte alla av oss! Globaliseringen innebär bl.a att världen flyttar hem till oss. Kanske just därför håller Frälsningsarmén ordet försaka vid liv. T.ex. i ordet försakelseinsamling. Att avstå för att bistå.

Frälsningsarméns försakelseinsamling, som inleds den här veckan räknar sina anor tillbaka till Frälsningsarméns första tid. Den syftar till att genom att själv avstå skaffa fram medel till medmänniskor i nöd. Är den tanken så urmodig, antik och mossig? Under den första av fyra insamlingsveckor ligger fokus på begreppet Hälsa.

Bakgrunden är att Frälsningsarmén förser människor med hälsovård över hela världen. 71 sjukhus i Frälsningsarméns regi och 201 kliniker ger 280000 patienter vård varje år. Lika många människor får hjälp genom mobila kliniker och hälsoprojekt där människor får undervisning i preventiv hälsa.

Frälsningsarmén har verksamhet i mer än ett hundra länder i alla världsdelar. Det innebär att Frälsningsarmén ser nöden i vitögat varje dag. Nöd, sjukdomar och svält är inte statistik på ett papper utan levande medmänniskor. Därför möts nu frälsningssoldater och vänner till Frälsningsarmén i Sverige, med början i dag av utmaningar att avstå för att bistå:

måndag: lägg undan två kronor för varje gång du fått vård på ett sjukhus i livet!

tisdag: de flesta av oss föddes på ett sjukhus med hjälp av utbildad sjukhuspersonal.
54% av förlossningarna i Afrika äger rum i hemmen utan någon sjukvårdskunnig
närvarande. Detta innebär stora risker för både mor och barn.
Skänk 2 kr/km du har till närmaste BB!

onsdag: Tillgång till rent vatten är en förutsättning för ett hälsosamt liv. Den resursen är så knapp i världen att även vi borde använda den med största varsamhet. Använd den resursen klokt och skänk 5 kr/vattenkran du har hemma!

torsdag: Varje år drabbas många miljoner människor av malaria, som är en mycket vanlig sjukdom i tropiska och subtropiska länder. Den allvarligaste formen av malaria orsakar tre miljoner människors död varje år.
En malaria tablett kostar 12,50 i Sverige och du uppmanas att ge den summan till insamlingen!

Fredag: En av de mest tabubelagda och ignorerade hälsofrågorna är sanitet och tillgången till toaletter. 2,5 miljarder människor saknar tillgång till grundläggande sanitet. Den höga standard som vi i Sverige har på vatten och sanitet är unik i ett världsperspektiv. Skänk därför fem kronor till försakelseinsamlingen varje gång du går på toaletten i dag!

Varje vecka innehåller också en superutmaning; Under den här veckan utmanas du att, eftersom 40000 barn dör varje dag av undernäring, försöka halvera veckans matkostnader och ge den andra halvan till insamlingen

Och om du under veckan skulle stöta på någon julgryta, som, trots namnet, står utställd, eller se någon frälsningssoldat med en insamlingsbössa, så vet du vad det handlar om. Avstå för att bistå. Och om då skulle missa grytan eller bössan kan du sätta in en slant på Frälsningsarméns pg-konto 900480-5. Och märk då talongen med ordet "försakelseinsamlingen!

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar