torsdag 26 augusti 2010

Tänk om stövlarna står putsade i garderoben....

Tittade på TV i går kväll. Det är i och för sig inget ovanligt, brukar ofta avsluta dagen med att avnjuta någon fotbollsmatch från La Liga, helst, eller från Serie A. Men Serie A är en liga på dekis, enl.gårdagens DN, och i går fanns inget sånt i rutan. Inte ens en allsvensk match fanns det att beskåda,och lika bra det kanske. För tala förresten om en liga på dekis....... Heder då åt TV4 Sport, som följer Superettan och giffarnas marsch mot Europa via Allsvenskan. Dom, giffarna alltså, ska få ett eget blogginlägg när avancemanget är helt klart.

Men i går blev TV-titandet plötsligt allavarligt. Först såg jag Tom Alandhs utmärkta reportage om Sverige inför valet. Jag gillar Tom Alandhs program, och den här gången besökte han Vimmerby för att spegla ordet "solidaritet". Många hade märkbart svårt att förklara innebörden i ordet. Några tyckte att ordet lät mossigt och föråldrat, någon kopplade det till den polska fackföreningsrörelsen med just det namnet, och bara några få kunde ge en förklaring som jag tyckte gav ordet innehåll av "tillsammans" "ställa upp för andra" eller "gemensamt". Och intressant nog så fanns dom flesta, som kände till ordet och dess innebörd i Korskyrkan!! Kyrkan är nog fortfarande bättre än de flesta på att både hålla solidaritetstanken levande och att själ leva i nån sorts solidaritet. Bara att ge kollekt varje söndag är ju en solidaritetshandling. Och att samla in pengar till ett barnhem i Brasilien eller driva ett soppkök för som som behöver det. Självklart handlar det om solidaritet. Men, som nån sa i programmet, man tänker inte på det, man bara hjälper till. Solidaritet!

Och så kom då programmet, som visade varför solidariteten behövs i vårt samhälle. Redan tidigare på kvällen hade Jimmy Åkesson, och Sverigedemokraterna trumpetat ut att det är "kulturella skillnader" som gör att invandrare är överrepresnterade i våldtäktsstatistiken. Som om fattigdom, segregation, bristande resurser, oro och utanförskap inte var huvudorsaken. Och så kom då programmet om högerpopulismen i Europa. I flera europeiska länder, bl.a i Danmark, utgör ju högerpopulistiska och invandrarfientliga partier stödtrupper till regeringarna. Nyligen samlades f.ö. Sverigedemokraterna och andra högerpopulistiska partier till ett möte i Gelsenkirchen i Tyskland. Deras mål, sas det där, är att driva igenom en EU-lagstiftning mot byggandet av moskéer. Det är vars och ens plikt att vara islamofob, sades det på mötet. Då var det judarna, nu är det muslimerna.....

I Ungern har nog denna iskalla vind blåst kallast. Det nazistiska partiet Jobbik är landets tredje största och dess paramilitära stödtrupper, det ungerska gardet, marscherar på gatorna. I uniform med stövlar och allt.... Deras ledare, sa i går att man står upp för det ungerska, mot främmande inflytande från främst zigenare och judar. Och, tillade kapten Kiss, det är judar som kontrollerar den ungerska ekonomin, OCH DET SKA VI SÄTTA STOPP FÖR. Historien går igen, och dåtidens kapten Kiss, var obersturmbannfuhrer eller nåt sånt.....

Det är såna grupper och partier, som Sverigedemokraterna, känner sympati för och sammarbetar med. Det är viktigt att kunna historien. I riksdagsvalet i maj 1924 fick nazisterna i Tyskland två miljoner röster och 32 riksdagsplatser i en riksdag med 646ledamöter. Men redan i december samma år, i nästa riksdagsval, gick partiet tillbaks till 0,9 miljoner röster. Kräftgången fortsatte de följande åren. I riksdagsvalet 1928 fick nazisterna 0,8 miljoner röster och färre än 30 mandat. Knappast nån tog dom stollarna på allvar. Och i går sa Betatrice Ask, att svenskarna är nog så kloka att dom genomskådar Sverigedemokraternas taktik. Men tyskarna gjorde inte det på 1930-talet. Och inte ungrarna i våras heller.

Nu behövs solidariteten! Vi behöver hålla ihop när det blåser kallt. Inget stöd av något slag till Sverigedemokraterna. Och inget som helst samarbete med dem varken i riksdagen ( om dom kommer in där) eller i kommuner och landsting. För tänk om dom har stövlarna putsade i garderoben..... Och tänk om Jimmy Åkesson har brun skjorta när han sätter sig i TV-soffan.