lördag 27 mars 2010

Mistlurens budskap

Jag har den kanske höga ambitionen att försöka publicera ett blogginlägg varje dag. Smått och gott om stort och smått enl. varubeteckningen. Men med den ambitionsnivån så tryter idéerna ibland. Varken något stort eller något smått infinner sig. Och så var det i morse. Och i morrse är ganska tiidgt för mig. Jag vaknade till mistlurens råmande.

Fasta mistlurar fanns tidigare vid de flesta stora fyrar i havsbandet, en regel som numera är borttagen. Men mistluren på Genböte står fortfarande kvar. Genböte är en ö, som ligger i min trädgård. Åtminstone låter det så ibland. Men alltså i Stockholms södra skärgård och enl. Wikipedia är fiske med yrkesredskap förbjudet på närmare avstånd än 100 m från ön, bara så att Du vet….. På Genböte står en mistlur som råmar sitt budskap när det är dimma. Och dimma är det alltså i dag.

Sveriges mest kända dimma fanns väl annars inte ens i Sverige utan i Lützen. Det var ju på fälten utanför denna lilla stad i östra Tyskland som Gustav II Adolf fick sätta livet till i dimman den 6 nov.1632. I sin kamp för protestantismen…. Pyttsan! En av våra värsta krigshetsare och erövrare var vad han var. Tillsammans med Carl XII, förståss. Tur att våra moderna monarker inte är några krigshetsare. Det hade annars varit ytterligare ett skäl att avskaffa monarkin. Fast man vet inte vad Daniel Westling, den stackarn, kommer att viska i sin frus öra när det blir så dags. ”Vi borde väl aldrig ha släppt Finland, eller” eller ”var det inte dumt att ge upp Norge…” Nej det tror vi inte om denne hygglige unge man från Ockelbo. Fast skäl att avskaffa monarkin finne det gott om ändå.

Dimma, Lützen 1632, slag, förresten. I dag ska vi ju vara med och utkämpa ett slag för klimat och miljö. Det är Earth Hour, och kl.20.30 släcker vi ner Sverige för att ge en signal till världens ledare om att det brådskar med åtgärdar för att rädda klimatet och miljön. Förra året deltog nästan en miljard människor i manifestationen, och i år hoppas arrangörerna på ännu fler. Och kungen ska vara med och släcka ner Stockholms slott. Så han är absolut ingen krigshetsare, annat än i kriget för en bättre miljö. Och I Nya Zeeland har man redan släckt ner…

Det är annars mycket om tid och klocka i dag. När Earth Hour är över är det dags för sommartiden. Hur var det nu med den? Ställa fram eller flytta tillbaka?? På våren ställer vi fram trädgårdsmöbler och grill, så då vet vi. Efter 01.59 följer 03.00 den här gången.

Genbötemistlurens råmande och dimman utanför fönstret förde också tankarna till slag av andra slag… Timrå och Brynäs får hänga upp skridskorna i förrådet nu. Samma åtgärd som MoDo fick vidta för några veckor sen. Men slaget om SM-guldet fortsätter. Ska det verkligen bli Frölunda, som knappt tog sig till slutspel som vinner bucklan? Och slaget om elitserieplatserna. Södertälje, som en god vän till mig håller på i vått och torrt, och Rögle blir mitt tips. Detta trots Rögles knackiga start i kvalet.

Och så har ju slaget om Lennart Johanssons pokal börjat. Det är den trofé, som det lag får, som vinner allsvenskan i fotboll. Allsvenskan som har börjat sämre än på många år. Aldrig tidigare under 2000-talet har inledningen varit så publikfattig och målsnål som i år. Publiksnittet har rasat med 4500 personer per match och 26 gjorda mål efter två omgångar kan jämföras med 43 år 2008 eller 37 i fjol. Och fem 0-0 matcher på två omgångar…. Så länge det pågår så tänker inte jag gå heller. Så det så!

Se där; tankar o smått och stort till toner av en mistlur på Genböte