måndag 17 januari 2011

Ingen lek vara lekman

Jag var lekman i går. Lekmannapredikant till och med…. Jag vänder mig till Wikipedia, som förresten fyllde tio år i lördags, för att få reda på vad det var jag var. ” Lekman (av grek. laikos "som tillhör folket"). Lekmän är en sammanfattande benämning på alla kristna som inte har del i det kyrkliga ämbetet eller tillhör ett kloster eller en kyrklig orden.Ordet kan även användas inom andra religiösa traditioner för att beteckna dem som inte är officiella företrädare för religionen.I överförd bemärkelse används ordet även i andra sammanhang ibland som beteckning för en inom området oskolad person (engelskans "layman" med motsvarande bakgrund), ungefär som synonym till amatör." Jo, då var det lekman jag var i går.

Det händer ibland att jag inbjuds att predika på någon kår, och detta utan att jag har gått den minsta lilla utbildning i homiletik. Det heter så, när man lär sig den mycket svåra predikokonsten. För det är nämligen mycket svårt att predika.

Mina inhopp i predikobranschen var förr, innan jag pensionerades, ofta förknippade med besök för någon form av kurs- eller konferensverksamhet. Och då kunde jag lätt jämföra svårigheterna. Lektioner kräver förberedelser av ett slag, predikan av ett helt annat slag. Lektionsförberedelser innebär att jag sammanställer vad jag själv anser om just det aktuella avsnittet med vad forskare och läroboksförfattare anser om samma stoff. Detta försöker läraren sedan förpacka i en någorlunda begriplig pedagogisk förpackning. För att sedan förmedla det till elever eller kursdeltagare. Att förbereda en predikan innebär att på olika sätt försöka lyssna in vad Gud säger, och vad Han vill ha förmedlat just då till just dessa människor. Visserligen med hjälp av uppslagsverk ( t.o.m. Wikipedia ibland, faktiskt) predikosamlingar och annan god uppbyggelselitteratur, men ändå! Att förmedla Guds Ord till en grupp människor. Tala om stort ansvar!!!

I går var min predikan inte förknippad med någonting annat än att jag var inbjuden att predika. Som lekmannapredikant just! Och då handlar det ju först om att välja ett ämne som Gud och jag är någorlunda överens om. Jag behövde hjälp att välja, och så fick jag plötsligt klart för mig att välja just det som tema; Hjälp är på väg! Texten blev berättelsen om den lame mannen vid Betesdadammen i Johannes femte kapitel. Han, som aldrig fick nån hjälp att komma ned i dammen, när vattnet kom i rörelse. I 38 år hade han försökt, men aldrig lyckats. Utan hjälp! Men så kommer Jesus och helandeundret sker.

Hjälp är på väg! Jag tror att det är vad vi behöver höra i dag. Vi , som alltid skall delta, engagera oss. Vi, som ska göra och vi som ska hinna med. Orka! Och så alla frågor från media av alla slag: Vill du bli friskare? Vill du bli smalare? Vill du bli lyckligare? Vill du få bättre hy, friskare andedräkt, inte tappa håret, förbättra dina relationer och ditt sexliv, bli framgångsrik på jobbet, och samtidigt få harmoni i livet och ro i själen? Men tänk om det är det jag inte gör. Inte orkar! Och vad ska väl en predikan handla om om inte att det finns hjälp att få. Hjälp att orka! Kanske är det som en del samhällsforskare menat, att när vi inte tror oss kunna förändra det som är verkligt viktigt, så blir det som vi faktiskt kan förändra så mycket viktigare. Min vikt, mitt utseende, mitt aktieinnehav eller nånting annat.Medan det i själva verket borde handla om något helt annat. Men om det inte går att förändra världen, kanske jag i alla fall kan förändra mig själv.

Men Jesus såg, att det mannen vid dammen behövde, var inte hjälp att komma ned i dammen, när vattnet kom i rörelse utan hjälp att bli frisk. Att kunna gå igen. Det är förresten inte alls säkert att vattnet verkligen kom i rörelse och att det i så fall betydde nåt. Mannen kanske hade litat på en gammal skröna i alla år… Precis som vi så ofta gör. Litar på veckotidningsskrönor eller såpoperaskrönor....

Så kom Jesus och med honom hjälp att leva ett helt och ett riktigt liv.

Hur det gick med predikan? Folk är alltid så vänliga när dom tackar predikanten. Även om han är en lekmannasådan. Men förstod dom att hjälp är på väg? Rakt in i vardagen! Hoppas det, och ber om det.