måndag 20 december 2010

Det lackar mot jul

Lackar? Enligt Svenska Akademien härrör ordet från ”framskrida, lida”, vilket i och för sig stämmer bra överrens med uttrycket ”Det lackar mot jul”. Ja och ibland lider det ju mot jul också. Men varför är det bara mot jul det lackar? Man hör ju aldrig någon säga att ”Det lackar mot påsk” eller ”Det lackar mot midsommar”? Och det har heller ingenting med lack att göra. Detta trots att mamma och pappa i min barndom lackade julklapparna. Jag minns än både lukten och de röda lackstängerna. Men det har försvunnit liksom det egna lutandet av lutfisken..... Och pressyltan och grisfötterna.

Hos oss på Vasakåren har förresten även julottan sedan länge försvunnit och ersatts av en samling kring krubban vid en vettigare och mer publikdragande tid på julafton. Ett klokt beslut, så God Jul, kårnämnden!

Men hur som helst; det lackar mot jul med julmat, julklappar, julpynt och julgran. Två månaders stress för den julfrid, som jag redan bloggat om. En frid som i bästa fall infinner sig. För i år firar vi jul i skuggan av den första självmordsbombaren i Sverige. Hörde förresten att den uraffär som tog alla bilder av själva bombningen fått svenskt skit för det. Den affärsidkare som, trots att han invandrat till Sverige, på laglydigt svenskt sätt lämnat alla kamerabilder till polisen, måste enl. länsstyrelsen montera ner sina kameror. Han saknade nämligen erfoderliga tillstånd!!!!! Så oerhört svenskt. God Jul, länsstyrelsen!

Det lackar också mot en jul då alltfler människor vänder sig till Frälsningsarmén och andra hjälporganisationer i hopp om att få hjälp till jul. Men också mot en jul då Investors vd får en extra bonus på 38 miljoner kronor. Hur var det han sa, Karl-Bertil Jonsson: Ta från dom..... Och Bibeln uttrycker samma sak med orden: En utjämning ska ske. Är kyrkan med på det tåget?

Och så har statsministern hållit sitt jultal. På Skansen den här gången. Möjligen valde han plats för att markera att den svenska kulturen inte är något som Sverigedemokraterna har monopol på. Ett gott val i så fall, så God Jul, statsministern! Men ödmjukhet är nog något statsministern borde önska sig mer av i julklapp. Det är faktiskt varken han eller högern som byggt Sverige, även om det lät så i jultalet med Folkhem och allt. Och problem har den gode Fredrik visst också med sin utrikesminister. Carl, som statsministern lite familjärt kallar honom, verkar göra och säga lite som han själv bestämmer. Men enl. Wikileaks så gläfser Carl som om han vore en större hund än den medelmåtta han är. Men God Jul, ändå, Carl!!

Och God Jul också till det svenska damlandslaget i handboll.Den första mästerskapsmedaljen någonsin, en julklapp inslagen i silverpapper...... Men jag undrar hur god julen blir för MoDo Hockey som betalar 170.000 kr i månaden för återvändaren Anders Eriksson. En 35-åring, som har all möjlig hockeyframtid bakom sig. Men det är ju en ambition hos laget att dom nån gång ska "komma hem" allihop. Eriksson, som är från Bollnäs... En gång var MoDo förresten svensk hockeys plantskola, så God Jul i alla fall Fredrik Andersson och Markus Näslund....

Och så lackar det mot en vit jul. En kall och vit jul i hela landet. Och även i Helsingör där jag själv ska befinna mig när det lackat färdigt. Och SJ har nu kommit på lösningen som ska förhindra det snökaos som redan infunnit sig. Man sätter in bussar i stället!! Jo, jo; God Jul, Statens JÄRNVÄGAR!

Och GOD JUL alla ni ute i stugorna! Ni som brukar läsa min blogg. Jag har ett räkneverk, som visar att Ni är några stycken. En GOD JUL, som borde föra oss tillbaka till Karl-Bertil Jonssons tid, då julen ännu firades till minne av Jesu födelse. Nu vet dagisbarn så lite om det, att man sjunger julsånger om Jesus Qvist, eller möjligen stavat med K.

GOD JUL!!