torsdag 10 februari 2011

Detta är dagen

Vad händer en vanlig torsdag i februari? Säkert en massa intressanta saker från olika horisonter. Men sånt som kan vara värt att fästa på pränt i bloggarens 281:a blogginlägg? En titt ut genom fönstret säger mig, att detta är dagen när vintern tog ny fart. En till två dm nysnö till i morgon lovar, eller snarare hotar, SMHI med över denna nejd. Och jag som trodde att jag skulle kunna ställa in snöskyffeln för gott. På Getporsvägen i Handen blir det ju andra, som sköter snöröjningen. Men än är det alltså inte färdigskottat.

Getporsvägen, förresten. Det blir alltså den nya adressen när flytten går i vår. Och med lite kännedom om Handen, så hade det definitivt varit bättre med något med Folkpark eller Folkets Hus. Det område dit vi flyttar, ligger nämligen i det område i Handen där Folkets Park och gamla Folkets Hus låg. Men Posten Norden, hade andra planer. Getporsvägen skall det heta, och getpors är förresten en buskartad växt,1/2 - 1 m hög, med rostbruna grenar och stark kåd- eller kryddlukt. Blommorna är vita och blommar i flocklika klasar. Den kallas också lusris i Värmland och skvattram i Uppland och Östergötland. Den är dessutom landskapsblomma i Norra Österbotten. Det är alltså dit vi ska flytta. Ja, inte till Norra Österbotten utan till Getporsvägen i Handen. Och i dag, för att lite anknyta till rubriken, så tömmar vi en del skåp inför flytten. Skåp, där vissa saker nog legat större delen av de 40 år vi bott på Baldersvägen.

Men detta är också dagen när man i Danmark hade folkomröstning om Sönderjylland 1920.Då blev det mesta tyskt där, och Danmark fick bara behålla en mindre del. Iris har namnsdag i dag, men Scholastica hade den platsen fram till 1812. Undrar om vi har någon Scholastica kvar. 1940 inledde Stalin deportationen av 220000 polacker till Sibirien just i dag. 1990 gick Michail Gorbatjov med på att de båda tyska staterna fick förenas. Och han gick med på det just i dag. Och just i dag 1996 vann en dator första gången ett schackparti mot en människa. Det var Deep Blue som vann matchen mot Garry Kasparov. Och norska Åsne Seierstad har födelsedag i dag. Vart har hon tagit vägen, förresten?. Varför är inte hon i Kairo?

Och Ingegärd, dotter till Olof Skötkonung, dog den här dagen 1050. Bör detta sorteras in under avdelningen värdelöst vetande. Kanske......Och den tyska fysikern Wilhelm Röntgen dog i dag 1923. Absolut inget värdelöst vetande. Tänk på alla röntgenundersökningar vi gått igenom.

Men framför allt: "Detta är dagen som Herren gjort. Låt oss på den fröjdas och vara glada". Det har man gjort sedan Psaltarens tid. Och det får vi göra också. Trots blåst och snö....