måndag 6 december 2010

Jag har kontaktsvårigheter

Under den senaste veckan har jag drabbats av kontaktsvårigheter. Ja, det är väl mera min internetleverantör som har svårt att få kontakt, men det drabbar mig. Det är Tele2 som är min internetleverantör, och dom kallar sina kontaktproblem driftstörningar. Och Baldersvägen kallar dom ditt område.Tele2 har således driftstörningar för internetanslutningar i mitt område, och problemen har kommit och gått flera gånger under den senaste tiden. Just i skrivande stund har dom kommit och jag har alltså kontaktsvårigheter.( eller hade snarare eftersom problemen ser ut att vara lösta just nu. Du kan ju faktiskt läsa det här på nätet)

Kontaktsvårigheterna innebär flera saker. Dels är det rent bokstavliga kontaktsvårigheter med vänner och bekanta. Jag tillhör dom som har en stor del av vänkretsen uppbyggd digitalt, eller vad det kan heta, när man umgås via Facebook eller msn eller andra såna anordningar. Och åtminstone på Facebook heter det ju faktiskt att man blir ”vän med”. Man blir vän även med såna som man umgåtts med på andra sätt i många år. Med barnbarnen har jag ju t.ex alltid varit vän och tänker så förbli hur det än går med Tele2:s driftstörningar. Värre blir det naturligtvis med vänner i Kanada eller i Australien. Den vänskapen kan ju faktiskt bli lidande om inte Tele2 skärper sig. Men det gör dom säkert. Enligt reklamen står dom nämligen på kundens sida…..

Även när jag inte har kontaktsvårigheter brukar jag ibland undra,hur den framtida forskningen ska hantera våra digitala kontakter. I olika arkiv runt om i landet ligger ju i dag gamla gulnade brev, som berättar om gångna tiders vänskap. Inte bara vänskap förresten, men även det. Liksom affärsöverenskommelser, köpekontrakt, fotografier och annat som vittnar om mänsklig kontakt. Forskningen kommer kanske att tro att vi,2000-talets vanliga människor, plötsligt att slutat att odla vänskap och kontakter. Det vore synd i så fall, eftersom jag har i alla fall några hundra facebookvänner. Ingen av dessa kontakter har kanske något värde för den framtida forskningen , men det är i alla fall en vänskap som varit viktig för dom som var vänner i den digitala tidsåldern.Jag känner förresten dom som har nära tusen såna facebookvänner. Hur dom nu hinner med dom?

När man drabbas av digitala kontaktsvårigheter är det tur att man har andra riktigt levande kontakter. Det har jag, och så här i julförberedelsernas tid känner jag det. Ända in i märg och ben, faktiskt. Julklappar ska köpas, julkort ska skrivas och telefonsamtal ska ringas. Fast julkort kan man skicka via nätet också. Om man nu inte har kontaktsvårigheter vill säga. Och det är allt bra trevligt att få riktiga julkort att stoppa i den speciella julkortslåda, som hustrun hänger upp vid sidan av dörren varje jul. Hur gör dom som bara har facebook- och msnvänner med sånt t.ex? Då blir det kanske inte så mycket att oja sig över att posten fungerar allt sämre. Jag är ju inte hundra år gammal, men jag minns när vi fick posten utburen två gånger varje vardag och även på lördag. Lördagsutbärning har dom f.ö. fortfarande i Danmark. Eller hade i varje fall ända tills det blev Posten Norden….

Vågar man säga att Kgl. Postverket faktiskt fungerade mycket bättre än Posten Norden. Och vad jag kan minnas så fungerade Kgl. Telegrafverket utan driftstörningar också. Liksom tågtrafiken, apoteken och bilprovningen. Så länge såna saker sköttes av det allmänna. Friskolorna försvarades ju här om dan t.o.m. av Mona Sahlin, men jag har inte hört en enda människa säga att tågtrafiken fungerar bättre nu sedan Statens Järnvägar fått konkurrens av privata Tågkompaniet. Eller av Nordtåg eller nåt annat privat alternativ, tillkomna för att förbättra kommunikation och kontakter mellan människor….. Och privatiseringen av apoteken har kostat dej och mej som skattebetalare ca en halv miljard. Bara för att få fler apotek där det redan finns många och färre eller inga alls i glesbygder, där folk också blir sjuka och behöver mediciner.

Nej, det är allt lika bra att ge sig ut i snösvängen. Snön gör nämligen allt den kan för att ge oss kontaktsvårigheter med grannarna också. Insnöad och med kontaktsvårigheter. Är det framtidsutsikterna det? Jag vägrar!