lördag 29 januari 2011

Dagen efter DAGEN

Det är väl Systembolaget som i en annons säger att ”det är kvällen innan du bestämmer hur du ska må dan efter” Mitt bloggande den här gången har inget som helst med Systembolaget att göra, annat än att jag också kan konstatera att dagar står i en viss relation till varandra. I dag njuter jag av DAGEN i går. Aldrig trodde jag, att så många skulle komma ihåg att gratta mej på min födelsedag. 66 år är inget särskilt att fira, tyckte jag, men det tyckte många av mina vänner. Facebook har en funktion, där man kan se, när folk fyller år, och det hade vännerna tydligen gjort….. Så än en gång; Tack för vänliga ord och glada tillrop!

Facebook tillhör ju gruppen sociala media, och sociala media är ett fenomen som snabbt utvecklas till en ny maktfaktor. Man inte bara grattar sina vänner där, man störtar också envåldshärskare som Ben Ali i Tunisien och kallar samman förtryckta människomassor i Egypten till protest och uppror med hjälp av Facebook. Och med hjälp av Twitter. Jag kan inte twittra med min telefon, men vet på ett ungefär hur det fungerar. Och nog blir världen mindre och mycket mer spännande med hjälp av sociala media.

Jag undrar förresten hur mycket skolan jobbar med sociala media. Inte tillräckligt är jag rädd. Skolan har alltid haft en tendens att släpa efter i samhällsutvecklingen i stället för att leda den. 20 år gamla läromedel är fortfarande vanliga i stället för internet och twitter. Den sorgliga historien i Bjästa i fjol visade ju att flera av lärarna aldrig hade hört talas om Facebook. T. ex.

Apropå skolan så har den emeriterade professorn Sven-Erik Liedman skrivit en bok om skolan som, efter känd förebild, heter ”Hets” Den sägs, av recensionerna att döma, handla om vad skolan ska vara bra för. Lära barn att läsa, skriva och räkna, javisst. Men vad? Läsa vad, skriva vad och räkna vad? Kunskapsinnehållet alltså. Det skulle jag kunna skriva mycket om, men då skulle jag hamna vid sidan av ämnet för dagen. Och det gjorde jag en gång i en uppsats i skolan. Och fick underkänt. Så alltså åter till ämnet ” Dagen efter DAGEN”

DAGEN var inte bara min sextiosjätte födelsedag. Det var också den dag när Frankrike satte stopp för Sveriges framfart i handbolls-VM. Jag har redan tidigare bloggat om att jag nästan inte kan något om handboll, men det har varit intressant att följa Sverige i VM. Ett lag, som är nästan lika bra som laget på Bengans och gurkburkens tid. Jo, lite kan man allt.... Men i går tog det alltså stopp, så något VM-guld blir det inte. Men det kan det fortfande bli för Danmark, som är i final mot just Frankrike. Då får jag nog sälla mig till den danska grenen av familjen och heja mig hes på Danmark.

Via Facebook blev jag i går, på DAGEN,också medlem i en frälsningsarmékår, som är nätbaserad. Servern står i Australien, men kåren har medlemmar från hela världen. Den kan vara ett spännande komplement till en levande församlingsgemenskap, men aldrig ersätta en sådan. Församlingen är en kropp och kroppen finns alltid på samma ställe. isalvos.net är annars adressen till den nätbaserade kåren, som jag gick med i i går.

Och som sagt; i går var också DAGEN då ödet för förtryckarregimen Mubarak i Egypten förmodligen beseglades. Det kan ta tid ännu, och tyvärr kan mycket mer blod komma att spillas, men när folket kommit i rörelse, kan inget stoppa den utvecklingen.

Det är spännande att som 66-åring via olika sociala media följa utvecklingen både här hemma och där borta. Flera svenska städer har t.ex webkameror uppsatta på någon central plats, så att vem som helst kan vara där när som helst. Varför man nu ska vara t.ex på Stora torget i Örnsköldsvik just nu......