fredag 26 mars 2010

Mer om Bjästa och vuxenvärldens abdikation

När jag googlar på Bjästa får jag 65900 träffar på 0,22 sek. Men de flesta av dessa träffar hade säkert legat orörda ända tills i onsdags kväll. Sen dess och efter SVT:s granskning av vad som har pågått, och vad som faktiskt fortfarande pågår där, är Bjästa på allas läppar. Men nog hade väl detta lilla törnrosasovande samhälle, 12 km söder om Örnsköldsvik, strax innanför Höga Kusten och med Skuleberget inom bekvämt turistavstånd, varit värt att bli bekant för annat än för Den Andra Våldtäkten… Eller kanske inte förresten. Det är bra att media lyfter på locket till vad som pågår även i de mest välmående villasamhällen.

TV-programmet i onsdags och olika inslag i media under torsdagen innehöll ett antal nyckelmeningar. Som t.ex. när Linneas kompis Amanda ska försöka förklara varför alla i samhället,vuxna och barn, verkade ta parti för Oskar, trots erkännande och fällande dom: ”Det är väl det att pojkar är mer värda än flickor.” En grabbig kultur, där stora bilar, tuffa killar och snus, köpt på Nordhallen, ger status och samtidigt bildar grund för att det patriarkala samhället lever vidare i högönsklig välmåga. Pojkar och män får och t.o.m. ska ta för sig. Även på skoltoaletten..

Men det allra värsta och det som får en gammal öviksbo att känna en skammens rodnad på kinderna, är ändå vuxenvärldens okunnighet och de vuxnas abdikation från varje form av ansvar som vuxna och förebilder. Där fanns de anonyma 50-åriga tanterna som menade, att Linnea hade velat detta själv, och anmält Oskar som hämnd. Hur visste dom det? Jo, kärringarna hade hört det via bekantas bekanta… Och där fanns rektorn, som försökte förklara varför det var så viktigt att Bjästaskolan var "neutral" i det krig som uppstod på skolan mellan pojken och hans anhängare och våldtagna Linnea. Även sedan domen mot pojken fallit. Neutral!!!! Ordval, skulle min gamle svensklärare ha skrivit i marginalen. När en 14-årig flicka blir våldtagen kan väl inte skolan förhålla sig neutral. Skulle inte skolan fostra?

Som kristen, med Jesu eget krav på att vara salt i förruttnelsen, på mig, tycker jag nog ändå att kyrkan och dess representanter var de, som uppträdde allra flatast och fegast. ”Vi är ju en öppen folkkyrka och alla måste få känna sig välkomna” Detta apropå att Oskar fick komma in i kyrkan och motta jubel och applåder, trots att han förflyttats till en annan skola, och belagts med besöksförbud på Bjästaskolan. Alla måste får känna sig välkomna i kyrkan, och prästen, Lennart Kempe, klämde även till med att han ”tyckte synd om grabben”. Visserligen tog han tillbaka sina uttalanden i går, men ändå: vilket kvalificerat skitsnack. Det var inte mer synd om Oskar än att han samma kväll begick ytterligare en våldtäkt. Och en skolavslutning är ingen kyrklig förrättning, utan skolan hade väl ändå hyrt in sig i kyrkan och då är det skolans regler som gäller. Punkt! Och Lennart Kempes chef, kyrkoherden i Nätra församling, gjorde inte saken bättre i torsdagskvällens debatt i SVT. Nollkoll och ingen pejl alls på varken Twitter, YouTube eller Facebook. Det är där ungdomarna finns och inte i kyrkan. Välkomna till verkligheten! Eller fråga åtminstone konfrmanderna.

Naturligtvis visade inte TV-inslagen eller övriga media hela händelseförloppet, och framförallt verkar ändå skolan ha gjort mer än vad som framkom. Men ändå; vuxenvärlden lät det ske, ingrep inte och få hade någon som helst aning om vad som pågår på nätet. På Facebook hade flera tusen personer gått med i en grupp till Oskars försvar. Och nu, efter mediastormen, har ännu fler tusen gått med i en grupp till Linneas försvar. Nu är det prästen och Oskar som ska dödas…..

Jag undrar bara i mitt stilla sinne hur jag själv skulle ha reagerat. Om jag bott i Bjästa. Eller för den delen 12 km längre norrut. Så kunde det ju faktiskt ha varit…..
.