lördag 9 januari 2010

Är den här nu, Fimbulvintern?

I vissa delar av landet har det inte varit så här kallt under så lång tid som nu på mer än 50 år. Och det är inte bara Sverige, som drabbas.Stora delar av Europa och USA drabbas av de värsta vinterovädren på årtionden. Tåg fryser fast i kanaltunneln och i Sydtyskland slås köldrekord med minus 33 grader. Dett snöar på Rivieran och nere i Saudi-Arabien tvingas shejkerna skotta fram sina lyxåk.

Så nu kommer kanske Fimbulvintern…… Namnet Fimbulvinter kommer från den nordiska mytologin, och Fimbulvintern, som betyder ”den stränga vintern”, skulle vara i tre år utan någon sommar emellan. Den hade trollats fram av Valand som hade vinterviste I Finland,( dom strängaste vintrarna kommer ofta till oss från öster) och var ett förebud om Ragnarök, när världen skulle gå under. Vad vi då har att vänta oss är ungefär följande: Ett krig bryter ut,tre tuppar gal – en hos asagudarna, en hos jättarna,och en hos Hel. Därefter kan vi vänta oss en översvämning, som drabbar hela jorden. Syndafloden? Skeppet Nagelfar (Noas ark?) kommer loss. Heimdal blåser i Gjallarhornet ( alla dagens varningssignaler, som inte alls togs på allvar i Köpenhamn) och man samlas på Vigrids tusenmilaslätt för att kämpa mot asagudarna. Bergen rämnar och haven störtar in över land, men världsträdet Yggdrasil, med rötter i människornas värld, och grenar som sträcker dig in i himlen, består. Eldjätten Surt sätter världen i brand och den sjunker till havets botten. Men Nidavallen finns kvar, och där samlas de överlevande, som nästan alla är gudar.
Det skulle i så fall bli 2012. Hmm.

När Ragnarök sedan är över, slår sig de överlevande gudarna samman med de överlevande människorna, Liv och Livtrasir. Dessa, som utgör förutsättningen för ett nytt liv, går iland och påbörjar detta nya liv. Påminner inte det hela ganska mycket om Noa och arken, så säg?

Efter denna utflykt till mytologins värld ( eller?) konstaterar jag, att det vi nu upplever är normaltillståndet på jorden. Snö, is och kyla. Under de senaste 500.000 åren har vår del av världen legat under kilometertjock is större delen av tiden. Endast under kortare värmeperioder har Nordeuropa över huvudtaget varit beboeligt. Var det det man hade i tankarna under klimatförhandlingarna I Köpenhamn? Att ett par graders uppvärmning inte skulle spela nån roll?

Ingen vet riktigt hur, varför och hur snabbt en istid startar. Kanske beror det på solen, I geologiska tidstermer verkar i alla fall temperaturfallen ha kommit ganska snabbt. Så vem vet, nu när det är -41 grader i Hemavan. Fimbulvintern?