tisdag 30 mars 2010

Svårt att spå, speciellt om framtiden

George Berhard Shaw, den irländske författaren, har bl.a berikat den litterära världen med massor av stålblanka och tänkvärda citat. Här följer några: ”Att ha ständig semester vore en bra träning för vistelsen i helvetet”, ” Besvärlig bordskonversation med damer kan man undvika genom att fråga de ogifta hur många barn de har och de gifta varför de inte har några”. Eller varför inte ” Dans är ett horisontellt uttryck för ett vågrätt begär”. Han är också pappa till den sanning som får ge rubrik till dagens blogginlägg. Svårt att spå, speciellt om framtiden. Så sant!

Aldrig hade t.ex. min svärfar kunnat förutspå att Volvo skulle bli ett kinesiskt bilmärke en dag. Han, som ville ge en Volvo till vart och ett av sina tre barn, men som aldrig fick råd med det. Det förstod barnen också, men uppskattade tanken…..Och ännu under min studenttid betraktades Kina som världens största U-land. Det Kina som i dag är världens tredje största ekonomi, och som har passerat USA som världens största bilproducent. Det är svårt att spå….

Eller vem hade kunnat förutspå att Mjällby skulle vara utan förlust ännu efter tre omgångar i fotbollsallsvenskan. Mjällby, som ansågs dödsdömt från början. Tillsammans med Åtvidaberg. Men där verkar ju spådomarna slå in. Noll poäng och noll mål ännu efter tre omgångar. Men det mesta av framtiden återstår ju. Det kunde nog G.B. Shaw ha sagt också,förresten. Det finns en länk med alla hans citat, så det är bara att börja forska.

Men medan jag ändå är inne på fotboll, så blir jag inte ett dugg förvånad över att Marie Appelgren sparkats som tränare för ett av Hammarbys flicklag. Trots stora framgångar med laget fick hon ändå en fot i baken därför att hon vågade påstå, att etik, moral och glädje är lika viktigt för unga som spelar fotboll som att vinna med 12-0. Etik och moral i Hammarby??? Naturligtvis inte, i detta lag, som borde lägga ner hela sin verksamhet snarast. Ja med undantag av bandysektionen då möjligen.Så där; nu fick min ovilja mot Hammarby pösa ut lite grann igen. Skönt! Innan det här utvecklar sig till en ren fotbollsblogg, vilket inte var meningen, måste väl också sägas att det var svårt att spå om framtiden att AIK ännu efter tre omgångar skulle vara utan seger.

Men det är inte svårt att spå att i framtiden kommer det mer fotboll ur den här pennan…. Vem hade t. ex kunnat spå att Svennis och Lars Lagerbäck skulle….. Nej stopp nu! Det här är inte Svensk Fotboll utan Anders, som bloggar igen. Om smått och stort……

P4 Extra, är ett program just i P4, som sänds på bästa pensionärstid, nämligen strax efter lunch på vardagar. Ett alldeles utmärkt program, som bl. a varje dag intervjuar en inbjuden gäst. I går intervjuades Stefan Ingves, sedan 2006 chef för riksbanken. Han menade i intervjun bl. a att den ekonomiska kris, som i fjol lamslog hela världen, inte hade behövt bli så djup som den blev, om ansvariga politiker givit akt på tidens tecken. Ett annat sätt att möta framtiden än att spå om den.

Att ge akt på tidens tecken och förmedla dem till världen är väl också en av kyrkans viktigaste uppgifter. Gud har ju försett sin kyrka med profeter. Och profeternas uppgift är ju att tala om vad som ska komma. Men ibland tycks det som om profetrösterna håller på att tystna i dagens kyrka. På tal om profeter förresten. En ung gäst i vår familj sa en gång när hon satte sig till bords för att äta middag och såg dessertskeden ligga framför tallriken: Där ligger en profet också! Något som ska komma…..

Och för mig kommer nu allra först en dag som morfar tillsammans med två av mina barnbarn. Och tillsammans med deras föräldrar och mormor. Den allra närmaste framiden är i alla fall ljus....