söndag 25 april 2010

Äras den som äras bör

Det blev HV! Efter sex mycket jämna matcher föll avgörandet i går kväll. Ordet MYCKET i föregående mening känns t.o.m. lite för svagt och intetsägande. Extremt, historiskt eller osannolikt kanske hade passat bättre. Men kör för mycket då. Fem av de sex matcherna gick till förlängning, eller sudden, som det heter på hockeyspråk, och den sjätte vanns med uddamålet. Men nu, när krutröken lagt sig, känns det ändå som om HV är värdiga mästare och att rättvisa skipats. I min närmaste vänkrets får visserligen såväl MoDo som Södertälje röster, och mummel hörs om att ”nästa år ska guldet hem”, men äras den som äras bör. HV är bäst, och har tillhört de allra bästa under mer än ett årtionde. Så GRATTIS!

Äras bör även alla de, som så här års övar in och framför härliga vårkonserter av olika slag och på olika håll i landet. En kulturgärning av stora mått till glädje för oss lyssnare. Själv besökte jag en sån konsert i går, och den fyllde min själ med glädje. Kanske, som jag redan har påpekat på Facebook, var det lite lite vår, men väldigt mycket konsert. Så TACK!

Apropå vår och vårkonserter så är det ju Valborgsmässoafton snart. Då har Vintern rasat ut och Sköna Maj kommit till vår bygd igen. Och då sjungs det också! Inte alltid skönsång kanske, men traditionsbevarande och härligt. Tycker lite synd om våra nordiska grannländer, som inte får vara med om att slänga ut vintern på det sättet. Jo i svenskbygderna i Finland gör man det, liksom i Estland, Lettland, Tjeckien och delar av Tyskland. Och eldandet då? Jo, syftet med eldandet var att skrämma bort rovdjuren innan man släppte ut korna på bete i skogen. Risken för rovdjur är väl inte så stor på så många håll numera, och inte finns det så mycket kor heller. Men dom bör äras, som håller valborgsmässotraditionen vid liv. Liksom dom som jobbar för nykterheten under Valborg! Kung Carl XVI Gustaf fyller förresten år på Valborgsmässoafton, men han har inget med Valborgsfirandet att göra, som många faktiskt tror. Tvärtom, så har kungen och hans hus inte så mycket att glädjas åt just nu. Med bruten förlovning och allting…..

Mitt i förberedelserna för BRÖLLOPET ( ja det finns knappast bokstäver stora nog för att för att beskriva vad media säger om det som ska ske i juni) så bestämmer sig alltså Madde och hennes Jonas för att gå skilda vägar. Det är så hovet beskriver det i ett kortfattat pressmeddelande. Förlovningen är alltså bruten. Men tänk om media kunde låta det vara de drabbades ensak, men nej! Hovreportrar, f.d. hovreportrar och blivande hovreportar vältrade sig under hela dagen i går i deras olycka. Äras den som äras bör? Knappast någon i det här fallet. Och inte heller har flertalet av dessa reportar riktigt koll på historien, när dom påstår att detta är den första uppslagna förlovningen i den svenska kungahistorien. Icke så! Drottning Kristina förlovade sig 1640 med sin kusin, Karl Gustaf. Han som sedan blev den tionde. Hon bröt sedan den förlovningen. Äras dom som håller reda på historien.

Och både Björn Ulveus och Anja Persson, som fyller år i dag bör väl äras. Men kan man ära i efterskott? Postumt så att säga. Då bör även den svenske astronomen Anders Celsius, som avled just i dag, den 25 april 1744, äras. Det var ju han som kom på celsiustermometern. En uppfinning, som de flesta av oss använder varje dag.

Det är förresten +2 grader på Dalarö just nu