tisdag 28 september 2010

I dag är dagen

Jag har redan i tidig morgontimme påpekat på min facebookstatus, att det här är dagen som Herren gjort. Med tillägget:Låt oss på den fröjdas och vara glada! Undrar just varför det heter status det man skriver högst upp på den facebooksida, när man tycker till om något. Har ingen aning, men det kan kanske vara någon översättning från nån engelskspråkig förlaga. Precis som "att bli vän med". För det krävs väl egentligen mycket mer än en knapptryckning för att skapa vänskap, men ok, då! Men som en verklig vän, irl, så att säga, kommenterade, när jag bad att få bli facebookvän: Visst, men vi har väl aldrig varit ovänner. På tal om vänskap så ska vi lämna tillbaka Lufsen i dag. Vi har varit hundvakt till Lufsen i några dagar, och det går fort att bli vänner- även utan Facebook och knapptryckningar.

Men i dag är också dagen när hösten kommer till Baldersvägen. Trädgårdsmöbler, balkongdito, parasoller och blomkrukor ska in i förråd. Uppriktigt sagt är det en av de tristaste dagarna jag vet under hela året. Lika trist som när man ska ställa om klockan till det som kallas normaltid. I år infaller detta klockan 03.00, natten mot 31 oktober, sista söndagen i oktober.Då ställer vi tillbaka klockan en timme, eftermiddagarna blir mörkare, och åtminstone på vissa ställen i Sverige blir morgnarna en smula ljusare. Åtminstone någon vecka eller så. Vad är det för mörkermän som valt att kalla just den tiden normaltid?.Det är väl ändå ljus, värme och sommar, som är det normala? Jag själv avskyr vintertiden. Jag kan inte förstå varför våra barn ska berövas det lilla ljus de skulle kunna få med en timme mer ljus på eftermiddagarna. Jag är fortfarande övertygad om att antalet depressioner skulle minska väsentligt om vi behöll sommartiden åren om. Man kanske skulle starta en facebookgrupp med krav på sommartid året om. Och inte bara sommartid förresten, utan även sommar.

I dag är dagen också en mörk, för att inte säga svart dag. I dag för 16 år sen förliste Estonia, och det var en oerhört traumatisk händelse som satte djupa spår i Sverige. 850 omkomna är oerhört och ofattbart, och speciellt i ett land, som förskonats från krigets fasor under mer än två hundra år.Jag hade ingen personlig anknytning till förlisningen, men led med alla som omkom och deras anhöriga. Men besöket i Auschwitz för någon vecka sedan gav ändå lite perspektiv på katastrofer. 2,5 miljoner männsiskor beräknas ha avrättats där.

I dag får vi också veta att utan stödröster skulle Kristdemokraterna åkt ur riksdagen. Mer än var tredje KD-väljare stöder egentligen ett annat parti, enligt en eftervalsmätning från opinionsinstitutet Novus. 30 procent av Centerväljarna har ett annat favoritparti och var fjärde Sverigedemokratväljare taktikröstade. Speciellt när det gäller KD funderar jag på om det hade gjort nåt om denna tredjedel inte hade gjort några taktiska överväganden..... Och naturligtvis borde 100% av dem som röstade på Sverigedemokraterna ha taktikröstat på nåt annat parti!

Och i dag, 1970 avled Gamal Abdel Nasser, som var Egyptens president 1956-1970. Han ansågs i flera undersökningar ha varit världens stiligaste man. Men det var då det..... Och i dag, fast år 480 f.Kr segrar grekerna i slaget vid Salamis. Den atenske generalen Themistokles lurade in perserna i Salamisbukten mellan Atens hamnstad Pireus och ön Salamis. De grekiska triremmerna går sedan till anfall och rammar eller sänker många persiska fartyg och bordar andra. Grekerna sänker omkring 300 persiska fartyg, men förlorar endast omkring 40 av sina egna. Resterna av den persiska flottan skingras och därför tvingas Xerxes I uppskjuta sina planerade landoffensiver i ett år, ett dröjsmål, som ger de grekiska stadsstaterna tid att göra enad front mot honom. Hur jag vet det? Jo, förutom att det står att läsa i Wikipedia, så hade vi under min gymnasietid, en svår latinsk text om just detta slag att knäcka. Alla latinska texter var egentligen svåra, och Sara Tekla Bergliot, min gamla latinlärare, gav sig inte förrän vi tagit oss igenom även denna text. Det gjorde hon förresten aldrig. Gav sig alltså.

Och i dag är också dagen då vi gratulerar 132864 Lennart och 5664 Leonard, som båda har namnsdag i dag. Grattis!

Men framförallt: ”Detta är den dag som Herren har gjort. Låt oss på den jubla och vara glada” (Ps 118).