söndag 29 augusti 2010

Zlatan, Hörnefors och Bottniabanan

Och möjligen Milano också, förresten. Man kan verkligen undra vad dessa storheter kan ha gemensamt. Om ens något.

Att Zlatan flyttat tillbaka till Milano torde väl vara bekant för alla bloggläsare. Tillbaka eftersom han ju bott där tidigare under de år han representerade Inter. Den här gången ska han representera Milan. Milano heter ju f.ö. Milan på flera olika språk. Och till Milano och Milan kom Gunnar Nordahl,som Sveriges allra första fotbollsproffs. Gunnar Nordahl var född i Hörnefors i landskapet Ångermanland fast i Västerbottens län, och blev en av våra största fotbollsspelare genom alla tider. Kanske då i konkurrens med Zlatan, och i så fall har vi där något som förenar. Förenar gör däremot inte de pengar som var/ är i omlopp.Övergångssumman för Gunnar Nordahls övergång till proffslivet 1949 var 75000 kr och Gunnar själv fick en månadslön på 1500 kr. Zlatan lär få ca 75 miljoner/år. Under sin första hela säsong i Italien vann Nordahl skytteligan med 35 gjorda mål - ett rekord som står sig än idag (2010). Det lär inte ens Zlatan överträffa i Serie A.Under sin proffskarriär i Italien 1949-1958, vann Nordahl f.ö. skytteligan fem gånger (rekord i Serie A) och blev oerhört populär i hela det fotbollstokiga landet. Nåt för Zlatan att sikta på. Fast popularitet är väl inte riktigt hans bästa gren.

Zlatan och Hörnefors då? Inget annat än att Gunnar Nordahl står staty utanför kommunhuset i Hörnefors, medan Zlatan inte kommit längre än till ett förslag om en Zlatanstaty i Malmö.Gunnar Nordahl står dessutom staty på Idrottsparken i Norrköping Inte heller har Zlatan några fotbollsspelande bröder, vad jag vet, medan Gunnar Nordahl började sin fotbollsbana tillsammans med bröderna Bertil, Knut, Gösta och Göran i västerbottniska Hörnefors IF. Skillnad alltså. Utan att skryta kan jag också berätta att jag spelat en match mot Gösta Nordahl. Jag säger bara som det är.

Så var det Bottniabanan då? Inget ihop med Zlatan och inte heller med Gunnar Nordahl egentligen. Men Zlatan har säkert pengar så att han kan skänka en slant till detta kolossala förlustprojekt. Om han vill. Men varför skulle han vilja det? Men Gunnar Nordahls Hörnefors har fått en järnvägsstation tack vare Bottniabanan. Det har dom aldrig haft förut. Och kanske en rulltrappa. Det har i alla fall grannkommunen Nordmaling fått tack vara samma Bottniabana. Dyr rulltrappa det!

Till slut en förhoppning att det kommer att gå bättre för Zlatan än för Bottniabanan. Det är förmodligen ett alldeles dödsdömt projekt. Till skillnad från Zlatan i Milan. Gunnar Nordahl blev sedan efter karriärens slut en populär tränare i flera svenska klubbar. Det kommer Zlatan aldrig att bli. Varken populär eller tränare.....