söndag 17 januari 2010

Arbetslinje och bajstorkande

Jag hade tänkt avhålla mig från att kommentera högeralliansens senaste stolpskott, men kan nu inte hålla mig längre......

Fredrik Reinfeldts pressekreterare, Edvard Unsgaard, kommenterade nyligen regeringens s.k. arbetslinje ( ni vet den politik, som nu från årsskiftet ställt många tusen människor utan både sjukförsäkring och arbete) och vad den betyder för välbärgade bostadsrättsägare och hur den bidrar till integration:

”.....tycker invandrare och invandrarföretagare är otroliga. Någon idiot hade i natt gjort det lite större behovet i vårt trapphus (och lagt sin halsduk där...). Jag ringde vårt städbolag som drivs av invandrare som på en halvtimme skickade över en ryska som städade och sanerade trappen. Det är arbetslinjen det, att på en halvtimme en söndag få fram en duktig städerska som gör ett fantastiskt jobb!”
I en efterföljande intervju preciserar Unsgaard att bajstorkande är ”en bra väg in i det svenska samhället” för ryskor.

Arbetslinjen innebär alltså, att det sitter invandrare på helspänn någonstans och väntar på att skickas ut på sådant de antas vara bäst på: snabbutryckningar till förmögna servicebehövande. Det är det som är själva kärnan i den här historien. Högeralliansen anser att invandrare ska vara reservarbetskraft, beredda att utföra skitjobb för nästan inga löner.

Regeringen har haft märkbart svårt att förklara sitt nyckelbegrepp, arbetslinjen. När en av statsministerna närmaste medarbetare fick möjlighet att beskriva sin syn på arbetslinjen så blir det: Duktig invandrarföretagare som till och med en söndag skickar en invandrarkvinna att städa hos mig. Och varför torkade du inte trappuppgången, själv, Unsgaard?

Med andra ord;samma höger nu som då! Och det är ju valår i år och då är det bra att vi vet!

I övrigt så är det den första söndagen med plusgrader i luften på en månad. Och efter Edvard Unsgaards unkna tankar, höjer jag blicken och tror att det blir vår snart igen. Min mamma hade en punkt på en skåpdörr, som, när solen nått dit, markerade att det var vår. Vi är inte riktigt där än, men snart...