torsdag 6 januari 2011

Ingen tidning

Min brevlåda är tom nu på morgonen. Din säkert också. För dej med prenumeration på en sexdagarstidning är det säkert väntat, det är ju helgdag i dag. Men för mig,som prenumererar sju dagar i veckan, är detta en av ganska få dagar utan utgivning. Mitt liv-och husorgan har elva såna dagar i år, och nu dröjer det till långfredagen, den 22 april, nästa gång. Och jag, med ett kort förflutet på en tidningsredaktion, unnar både den skrivande och all annan personal vila och sovmorgon i dag.

Men om tidningen nu hade kommit ut i dag. Vad hade vi då fått läsa? Vi hade säkert fått läsa om en person, som försökte kapa ett plan på väg från Oslo till Ankara, men som dessbättre misslyckades. Vi hade också fått läsa om ett spädbarn, som hittades i en resväska i Hamburg. Hon, det var nämligen en flicka, var en dag gammal, och det var minusgrader ute när hotellets portier blev uppmärksammad på väskan och först trodde han bara det låg tyger i den. Men två timmar senare hördes ljud, barnet upptäcktes och kunde snabbt föras till sjukhus. Hennes tillstånd uppges vara väl, men sjukhuset tror att mamman är i behov av vård, eftersom navelsträngen klippts av amatörmässigt.Och kanske hade tidningen hunnit få med nyheten om att chefen för Nordirlands största vattenbolag avgår i spåren av den stora vattenkrisen i december, då 40 000 människor blev utan vatten i veckor. Och då undrar man ju hur det blir i Östersund. Blir det några rullande huvuden där?

Sen beror det ju naturligtvis på vilken tidning som brukar ligga i brevlådan hos dej. I Umeå hade du säkert på första sidan fått läsa, att den gamle skidkungen Assar Rönnlund är död. Polisen har också gripit en man, misstänkt för misshandel på Ersboda. Det står faktiskt på, men varför heter det inte i.... Och i Gävle sätter flygande halm stopp för bockbränning. Det säger bockgeneralen Eje Berglund. Tänk att vara bockgeneral, förresten.Och en rymling från en rättspsykiatrisk avdelning i Sundsvall greps odramatiskt i Uppsala.Det kunde också ha stått i tidningen, om Du i Gävle fått någon.

Och i Växjö har sjutton personer, som inte vågat gå hem själva på mörka fredags-och lördagskvällar, tagit hjälp av medvandrarna, som sen i höstas finns i staden. Och du, som bor i Småland, och är nyfiken på vart blåljusen var på väg, kan läsa om det på Polisens Kronoberg hemsida. Det hade du fått veta om inte brevlådan varit tom. Och i Helsingborg angreps en busschaufför sent på onsdagskvällen av en knivbeväpnad rånare. Det var klockan 22.06 på Humlegårdsgatan i Ramlösa som busschauffören rånades på växelkassan. Kniven skall enbart ha använts för att hota chauffören. Rånarens byte blev en mindre summa pengar.Signalementet på gärningsmannen beskrivs som mycket ytligt men det finns en video från en övervakningskamera som polisen kommer att titta på. Det kommer ske tidigast under torsdagen. Men det fick Du inte veta, därför att brevlådan var tom. Inte heller att Rögle gjorde sin bästa match på länge när dom i hockeyallsvenskan slog Oskarshamn med 3-2 efter förlängning.

Men på andra sidan sundet, i Helsingör, kan du läsa om att pölsemanden på Axeltorv har sin pölsevogn öppen mellan 22.00 och 05.00 på helgerna. Där är det nämligen vardag i dag, och tidningen kommer, precis som vanligt.

Men hellre en helgdag utan tidning än en vanlig vardag med liv-och husorganet i brevlådan. Eller?