tisdag 15 februari 2011

Vägs ände

I dag är bloggrubriken given! Foppa har kommit till vägs ände, och härom dagen meddelades på en presskonferens att världens kanske främsta ishockeykarriär är slut! Tröja nr 21 ska hängas upp i taket på Pepsi Center i Denver, som den andra 21:an i ett ishockeytak. En likadan hänger nämligen redan i taket på Fjällräven Arena i Örnsköldsvik. F.ö tillsammans med tröjorna fyra och fem. Fyran tillhör Nicke Johansson och femman satt på Kabben Berglund. Idel ädel hockeyadel, minsann!

Naturligtvis skulle Foppa ha slutat för länge sen. Han nådde vägs ände redan när det visade sig att det inte gick att få ordning på hockeyfoten, och de många come-backförsöken fick så småningom närmast ett löjets skimmer över sig. Men han ville ju så gärna, och hockeyn var ju hela hans liv. Men nu fick han ju själv avgöra när han skulle pensionera sig och det är bara att gratulera till att han tagit beslutet. Och vilken stab MoDo Hockey kan få med Markus Näslund och Foppa i spetsen!! Men lite synd är det ändå, att jag aldrig mer får tillfälle att säga till världen att jag har i alla fall spelat fotboll med Foppas pappa!

Till vägs ände kom även det socialdemokratiska partiet i samband med valet i september. En mångårig kräftgång ledde till det sämsta valresultatet någonsin! Nu har den haverikommission, som tillsattes efter haveriet, kommit med sina förslag till hur återgåget bör ske. Nja, säger jag.... Somliga förslag är bra, som en helt ny skatteöverenskommelse, som grundar sig på skatt efter bärkraft.Stora inkomster eller förmögenheter-- mycket skatt,små inkomster--- lite skatt. Liksom en lagstadgad gräns för vinster i privatskolor och privata vårdföretag. Men var finns visionerna och drömmarna om ett helt annat samhälle? "Arbetare, i stad på landet,en gång skall jorden bliva vår. När fast vi knyta brodersbandet,då lättingen ej råda får." Är det bara på första maj som vi tror det? Det smakar alltför mycket kamrer över kriskommissionens förslag för min smak. Det är bara att hoppas att partikongressen och sedan en ny partiledning orkar höja blicken över den horisont som Reinfeldt och Alliansen blickar ut över.

Till vägs ande har även vi kommit på det privata planet. Efter 40 år går nu flyttlasset från Dalarö. Villan byts mot en lägenhet och Dalarö byts mot Handen. Någon annan får skotta snö och klippa gräs, och bostadsföretagets slogan "Bo passivt, lev aktivt" känns nu rätt och bra. Vi får bara hälften så lång väg till stan med alla stadens möjligheter, och ändå bara fem minuters promenad till bad och natur.. Men man samlar på sig en del under 40 år, och både avfallsstationen och Myrorna får sitt innan flyttlasset går.....

Apropå vägs ände så hade vi i i min ungdoms hemstad en pastor som alltid annonserade kommande tillfällen i kyrkan med tillägget "om Herren dröjer". En påminnelse om att vår tid och vår värld är på väg mot sitt slut. Jesus ska komma tillbaka! En gräns är satt. Det finns ingen anledning att spekulera i detta, men heller ingen anledning att förminska det eskatologiska perspektivet. Vi behöver påminna varann om vägs ände och om det kristna hoppet.

Men det vore värt ett alldeles eget blogginlägg.....