Påsken infaller första helgen efter första fullmånen efter vårdagjämningen. Det tidigaste möjliga datumet som påskafton kan infalla på är då den 21 mars, och det senaste är den 24 april. Mitt emellan dessa båda datum ligger den 7 april, som på sätt och vis alltså kan sägas vara nån sorts medelpåskafton. I år har vi alltså påskafton den 3 april, så vi är är ganska nära medel!
Påskafton är dessutom en ganska typisk mellandag. Men lugn nu! Inte rusa ut till någon mellandagsrea, du hittar ändå ingen sån. Jag menar bara att påskafton ligger mitt emellan och väntar…. Efter att ha frigjort sig från den långa fredagen väntar påskafton liksom på ljuset, glädjen och segern på påskdagen.
Sett ur nån sorts teologiskt perspektiv är kanske natten mellan påskafton och påskdag den mest spännande.Det var tidpunkten för dopet. Liksom den föregående fastan var dopförberedelsens tid. På påsknatten leddes katekumenerna, dopkandidaterna, in i baptisteriet, dopkapellet, där de fick klä av sig och avsvära sig djävulen och avlägga sin kristna trosbekännelse, innan de tre gånger nedsänktes i dopgraven. När de döpts smordes de med chrisma, smörjelseoljan, och ikläddes den vita alban, dopdräkten. Sedan fick de för första gången delta i församlingens nattvardsfirande.
Jag avundas ibland den katolska och kanske ännu mer de olika ortodoxa kyrkorna, som har behållit många av de urkristna traditionerna, bl. a då påsknattsmysterierna. Glädjande nog håller många av våra kyrkor också nu på att återupptäcka de olika mysterierna, och i många kyrkor hälsar man numera varandra på påsknatten med jubelropet: KRISTUS ÄR UPPSTÅNDEN---JA, HAN ÄR SANNERLIGEN UPPSTÅNDEN. Men varför i kyrkan? Varför inte på krogen eller mitt i påskfestandet nån annanstans? Där behövs påminnelsen om Kristi uppståndelse mer än väl!! I kyrkan vet man det liksom ändå. På ryska heter förresten söndag "vockresenje" ( eller hur det nu transkriberas) Det betyder just uppståndelse. Varje söndag en påminnelse om uppståndelsen!!
Medan jag ännu är kvar i teologin konstaterar jag att just påskafton spelade en viss roll vid tillkomsten av församlingen Livets Ord och den s.k. trosrörelsen i Sverige. Kenneth E. Hagin, var en amerikansk predikant, och hans församling, Rhema Bible Church, blev teologiskt mycket kontroversiell genom den s.k. JDS-läran ( JDS= Jesus Died Spiritually). Jesus måste i så fall ha dött den andliga döden just på påskafton. Rent kronologiskt menar jag. Ulf Ekman studerade hos Kenneth Hagin en tid innan han grundade Livets Ord och därav kopplingen. Men det skulle föra alldeles för långt att försöka analysera denna utväxt på det teologiska trädet, och jag tror inte ens att jag skulle klara det. Tror inte heller att JDS-läran spelar nån roll för trosrörelsen längre.
Annars är väl påskafton de många påskfesternas dag. När jag var barn var påskafton den enda dag då man fick äta så mycket man ville av något. Och då var det ju ägg det handlade om. Och då kappåt jag ägg med min bror utan minsta tanke på kolesterolet. Det var först på sjuttiotalet som vi fick lära oss att ägg innehåller kolesterol och att kolesterol är farligt. Nyare forskning visar emellertid att det finns olika sorters kolesterol, en dålig och en bra. Den nyttiga kolesterolen kallas HDL (High Density Lipoprotein). Den dåliga kolesterolen kallas LDL (Low Density Lipoprotein). Dålig kolesterol får vi i oss genom att äta mat med härdade fetter och transfetter. Dessa finns bland annat i kakor och chips. Ska det verkligen behöva vara en hel vetenskap att äta…..
Påskafton är också påskkärringarnas dag. En av dagarna i alla fall. Dom återvänder ju från Blåkulla på påskafton om jag minns rätt. Så då blir det till att vänta i dag då....
På tal om att vänta förresten: Påskafton infaller just den 3 april bara ytterligare tre gånger under 2000-talet.Nästa gång 2021 så det gäller att passa på. Sen dröjer det till 2083 och 2094….