lördag 20 februari 2010

Inre bara tummen att peka med

I mitt förra blogginlägg funderade jag lite över att tummen kan peka åt olika håll. Upp eller ned. Men handen har ju fler fingrar att peka med. Eller att ge.... Ge finger...

Moderaterna i Stockholm t.ex. Där kan man välja om man vill ge tummen ned eller t.o.m ge fingret åt dem. Fiffel och mygel på hög nivå i samband med att partiets listor till höstens val skulle fastställas har inneburit att hittills sju kandidater har tvingats avsäga sej sin kandidatatur. Detta sedan det visade sig att de köpt röster genom att betala för att få folks röster. Nya Moderaterna? Knappast. Högern har alltid trott att allt kan köpas för pengar.
Tummen ned eller ett finger? Jag väljer att ge Moderaterna i Stockholm fingret...

Vet du var Niger ligger? Just det. I Afrika. Närmare bestämt i Västafrikas inland, gränsande bl.a till Algeriet, Libyen, Mali, Nigeria och Tchad. Landet har sitt namn efter floden Niger, som flyter genom landet. Huvudstaden heter Niamey och landet har drygt 15 milj.invånare. Varför nu denna geografilektion? Att ge fingret åt någon eller något är en allvarlig gest, och man måste då veta vad man ger sitt finger till. Jag ger fingret åt kuppmakarna i Niger, sedan en militärkupp,ledd av en överste Adamou Harouna, genomförts i landet. Och; lyssna ( eller snarare läs) nu noga! Målet med kuppen är att återinföra demokrati i landet. En militärkupp för att med vapen i hand avsätta den valde presidenten ( visserligen säkert ingen stjärna han heller)ge regeringen sparken och upplösa parlamentet. Att införa demokrati med våld och vapenmakt.
Tummen ned eller ett finger? Jag ger kuppmakarna i Niger fingret.

Men man kan inte hålla på att ge fingret åt folk hur som helst. I trafiken är gesten vanlig t.ex. Många kör ju som idioter.... Eller trafikfarligt i alla fall. Men i Tyskland är det faktiskt straffbart att ge fingret åt folk för att dom kör som idioter. Och Tyskland har mycket makt i EU så passa dej..... Men fingret åt dom Nya Moderaterna i Stockholm och åt dom Nya Demokraterna i fattiga Niger är ok. I alla fall för mig.

Det här blogginlägget är mitt 75:e i ordningen i detta mitt andra försök som bloggare. En mej närstående vän har dock flera hundra inlägg i sin blogg, prydligt ordnade efter ämne och innehåll, så jag har kanske inte så mycket att yvas över. Men lite stolt är jag i alla fall. Kanske inte så att det räcker till en tumme upp, men heller inte tummen ner och absolut inte fingret.
I programförklaringen till min blogg kan man läsa, att jag gärna vill blogga om folkbildningens roll i ett modernt samhälle och i synnerhet då den kristna folkbildningen kanske. Jag har ju funnits i det arbetet under hela mitt yrkesliv. Nu läser jag i Studieförbundet Bildas utmärkta tidning :Kolon att "mitt" studieförbund ( Bilda hette ju tidigare Frikyrkliga Studieförbundet)nu är större och aktivare än någonsin. Under 2009 nådde man det psykologiskt viktiga målet en miljon studietimmar. Vi ( jag är fortfarande cirkelledare) är fortfarande ett av de mindre studieförbunden, men blir hela tiden större och når allt fler. Jag kommer att blogga mer om folkbildning, men vill redan nu säga:Tummen upp för Bilda!

Och så naturligtvis tummen upp för Anna Haag. Vilken toppeninsats i gårdagens dubbeljakt. Ett löjligt namn på en löjlig gren förresten. Att byta skidor och stavar mitt under tävlingen!! Men det förringar på intet sätt Annas insats. JÄTTEGRATTIS! Det är tjejerna som gör det hittills i Vancouver. Ja inte Helena Jonsson förståss. Tummen ner för henne.