söndag 28 mars 2010

Efterlysning: Vart tog timmen vägen?

Tiden mellan 01.59 och 02.59 natten mellan den 27 och 28 mars 2010 är försvunnen! Tips, som kan leda till att försvinnandet kan klaras upp, lämnas till bloggförfattaren……

Faktum är att en timme är spårlöst försvunnen. Och det är ingen idé att du säger att ”jo, men den får du ju tillbaka i höst när vintertiden, normaltiden, medeltiden återinförs.” Icke alls. Hur skulle det se ut om mitt när nästa fimbulvinter förbereder sig som värst, vi då skulle få en (1) timme med gryningsljus, vårregn och några tappra tussilago. Det vore skönt, naturligtvis, men naturligtvis omöjligt. Så den försvunna timmen är och förblir borta. Tyvärr! Men det är en fantasieggande tanke att fundera över var alla försvunna timmar genom åren har tagit vägen…… Kanske finns dom någonstans för att så småningom bryta igenom i en oändligt lång sommartid!! Eller en reservpott att plocka ur, när allt går en emot i det mest kompakta mörkret. Ljusa timmar med vårkänsla och fågelsång. Tänk om det är så, och tänk om det reservförrådet redan har funnits denna hemska vinter. Utan att vi har vetat om det…..

Med sommartid följer också klockomställning. Och det är inte klokt hur många klockor det finns i ett hus!!! Jag ställde nog om minst ett tiotal i går kväll. Och inte en enda gick exakt som någon annan!!

Alltnog; Med sommartiden följer vår och sommar. Sug på den meningen en stund! Vår och sommar! Ljusa, varma dagar, fågelsång. Man tror inte att det är sant efter denna vinter. Och sommartidens första dag ger heller inte alls syn för sägen. Dis och fyra grader….. Men plusgrader i alla fall, så det kommer säkert. Sommartiden behöver bara en kortare, eller kanske lite längre startsträcka.

Men sommartiden föregicks också av mörker. Under en timme med start klockan 20.30 på lördagskvällen blev Sverige lite mörkare, då minst 200 av landets kommuner lovat släcka en del lampor. Jorden över beräknas flera hundra miljoner människor ha deltagit aktivt. Många av mina grannar deltog också. Och hustrun och jag.
Efter fjolårets manifestation frågade WWF(Världsnaturfonden,) som en gång startade manifestationen, Svenska kraftnät hur energiåtgången hade påverkats. Och då visade det sig att Melodifestivalen hade större effekt eftersom ingen kör mikrovågsugnen eller har på kaffebryggaren då. Manifestationen är alltså i första hand en symbolisk solidaritetshandling. Och såna behöver vi många av.

Solidaritet är en bristvara och t.o.m.ordet håller på att bli omodernt Men ”tänk om det kunde sommar bli, i landet vi har inuti, i landet inom oss".

Då blir det sommartid på riktigt!