fredag 11 december 2009

Det vänder snart

I Stockholm lyste solen 14 timmar under november.PÅ EN HEL MÅNAD!!!I går var solen uppe en och en halv timme i Kiruna. PÅ EN HEL DAG!! Vad säger det oss bleka, glåmiga svenskar? Jo bl.a att man ska inte bo här på vintern. Sverige borde stänga i slutet av september för att öppna igen i slutet av april!! Klimatförändringarna kunde väl innebära bl.a det för oss här uppe. Om man nu vågar skämta om nåt så allvarligt. Och vi människor blir som klimatet. Dystra, tysta och instängda i oss själva. Jag gick förbi en kvarglömd uteservering härom dagen. Stolar och bord i prydliga rader med svensk ordning. Men inte en människa inom synhåll. Nej dom hukade säkert i snålblåsten på väg från ett skyddsrum till nästa. Eller också satt dom redan inne i sina krypin, utan kontakt med andra, som inte heller vågade sig ut.

Men låt oss ändå för all del hålla modet uppe. Om någon vecka vänder det. Då blir dagarna längre, några omärkliga sekunder först, men sedan alltmer för varje dag. Och så småningom, fram i mars eller så, har vi klarat av ytterligare en fimbulvinter.Fimbulvintern var ju i den nordiska mytologin en vinter som varade i tre år utan någon sommar emellan. Den hade trollats fram av Valand, som hade vinterviste i Finland hos Snö den Gamle. Valand var en mästare i smideskonsten och hans konstfulla smide väckte stor uppmärksamhet. Kung Nidud i Svitjod lät fängsla Valand med sönderskurna knäveck på en holme för att få honom att smida dyra smycken åt kungen och hans familj. Efter en tid kom kungens två söner till holmen för att beundra smyckena. Valand högg av deras huvuden och av deras kranier tillverkade han silverskålar till kungen, av deras ögon ädelstenar till drottningen, och av deras tänder spännen till kungens dotter som han dessutom drack under bordet och förförde. Sedan han låtit den förtvivlade kungen förstå vilka dåd han begått, försvann han upp i himlen på vingar han själv hade tillverkat

Se där vilka illdåd som kan begås under den långa dystra nordiska vintern. Men strax före midsommar kommer en bloggkrönika, motsvarande den här, att handla om helt andra saker. Om sju sorters blommor, ljusa nätter, sång och dans. Så håll ut! Det vänder snart!!