måndag 19 april 2010

Inte bara för siffernissar och kalenderbitare

Frälsningsarméns internationella årsbok är som alla andra årsböcker en guldgruva för siffernissar och kalenderbitare. En bok full med siffror och statistik över vad som har hänt under det gångna året i den världsvida Frälsningsarmén. Men också ett imponerande vittnesbörd om något av allt vad Frälsningsarmén uträttat under det gånga året i de nära 120 länder, där vi har verksamhet.

Frälsningsarmén består av nära två miljoner soldater och civilmedlemmar och verksamheten vid cirka 55 000 kårer och sociala verksamheter leds av nära 19 000 officerare tillsammans med 107 000 anställda. 612 000 barn undervisas i Frälsningsarméns söndagsskolor och 120 000 sångare och musikanter presenterar ett evangelium i toner. 495 000 elever undervisas av nära 15 000 lärare vid frälsningsarméskolor i olika länder. Sex universitet och 253 yrkesskolor erbjuder högre, specialiserad utbildning, och vid ett 70-tal sjukhus kan Frälsningsarmén erbjuda nära 4000 patienter kvalificerad vård. Så kan sifferuppräkningen fortsätta… 700 gatubarn får ett nytt hem på ett 30-tal olika platser i olika länder och drogmissbrukare erbjuds hjälp vid mer än 300 olika institutioner. Nåt att bita i för alla siffernissar....

Men Frälsningsarmén är inte bara detta. Frälsningsarmén ger också snabb och effektiv hjälp vid katastrofer av olika slag. En svår jordbävning här, den svåraste cyklonen någonsin där.... Översvämningar och svåra skogsbränder, och Frälsningsarmén är där. Sir Winston Churchills ord att överallt där behovet finns, där finns Frälsningsarmén, besannas gång på gång. Och Frälsningsarmén är också påtryckningar på beslutsfattare och lagstiftare, eftersom Frälsningsarmén alltid står på de drabbades sida.

Men Frälsningsarmén är inte främst en humanitär hjälporganisation. Frälsningsarmén är ett evangeliskt trossamfund med sin grund i Bibeln. Vårt mål är att människor skall få möjlighet att möta Jesus i en livsförvandlande frälsningsupplevelse och vår tjänst har sin källa i kärleken till Gud och till andra människor. När Jesus säger att ” vad ni har gjort mot en av dessa minsta, som är mina bröder, det har ni gjort för mig” ( Matt 25:40), presenterar han också den viktiga grunden för Frälsningsarméns tjänst för en lidande värld. Och den lidande världen finns såväl i Trollhättan som i Boden, såväl i Rio de Janeiro som i Kapstaden. Eller som William Booth sa när han en gång ombads definiera målgruppen för Frälsningsarmén. Others blev svaret. Dom andra! Dom som ännu inte nåtts av det glada budskapet

Men främst är Frälsningsarmén den enskilde frälsningssoldaten, som i sitt vardagsliv presenterar ett alternativt sätt att leva. Ett liv med andra prioriteringar och andra mål än dem som kommersialism och prestigetänkande vill erbjuda. Och också med ett vittnesbörd, som består mer av handling än av ord.

Mer verkstad och mindre ord…..