tisdag 18 januari 2011

Det är Priscas dag i dag

Jag har alltså köpt ett sånt där almanacksblock, där man river av ett blad för varje dag. Såna viktiga och stora nyheter meddelar jag på Facebook, så där kan du se det. Dagens avrivningsbara blad säger att det är den 18 januari i dag och att Hilda och Hildur har namnsdag. Jag hade en faster, som hette Hilda, men hon är död sen länge. Och så hade familjen en bekant som hette Hildur. Jag undrar om hon lever......

2006 fanns det 6210 Hilda och 3763 Hildur i Sverige, men bara fyra fick heta Hildur det året. 114 nya Hilda fick vi då. Men annars är det här Priscas dag. Prisca var en kristen tonårig romersk jungfru, som led martyrdöden då hon vägrade att offra till de hedniska romerska gudarna. Detta ägde sannolikt rum under kejsar Decius kristendomsförföljelse i mitten av 200-talet eller under kejsar Diocletianus förföljelse i början av 300-talet. En källa daterar hennes martyrium till Claudius II:s (268-270) regeringstid. Prisca vördas som helgon inom Romersk-katolska kyrkan.

Enligt legenden skall de romerska myndigheterna ha torterat henne för att tvinga henne att avsvära sig sin kristna tro. När detta inte gav något resultat skall man ha hetsat två lejon mot henne, men de tillfogade henne inte någon skada. Till slut avrättades Prisca genom halshuggning. Hennes kropp begravdes först i Priscillas katakomber i nordöstra Rom. Men sedan 300-talet vördas hennes reliker i kyrkan Santa Prisca på Aventinen.

Aventinen? Det vet väl alla, att det är en av Roms sju kullar. Åtminstone vet alla vi, som läst latin det. Eller åtminstone alla vi, som hade hade Sara Tekla Bergliot som latinlärare. Hon försökte lära oss allt bl.a om Rom och dess sju kullar. Så t.ex att Aventinen var den kulle där det bodde flest plebejer, dvs, vanligt folk. Och egentligen borde vi alltså fira Prisca i dag.

Det var fyra personer som bestämde över Priscas öde i almanackan.Eller rättare sagt en person från vardera Svenska Akademien, Vetenskapsakademien, Vitterhetsakademien, och Institutet för språk och folkminnen. Dom träffas med jämna mellanrum för att bestämma hur almanackan ska se ut - och man kan faktiskt kontakta dem om man har förslag på nya namnsdagar!Så ut med Prisca 1901 och in med Hildur 1896 och med Hilda 1901.

Annars är den här dagen känd för att Markus valdes till påve i dag år 336. Hans pontifikat blev dock kort, och han avled redan efter fem månader.

Det kunde också ha varit Janes dag i dag.Jane Horney, som egentligen hette Ebba Charlotte Horney och var gift Granberg, var född 8 juli 1918 i Stockholm. Hon försvann den 18 januari 1945 och mördades troligen av den danska motståndsrörelsen ombord på fiskebåten Tärnan utanför Höganäs. Hon misstänktes spela en underrättelseroll i det tyskockuperade Danmark under andra världskriget, oklart och omdebatterat exakt vilken roll. Sverige och Tyskland förnekar uppgifterna om att hon skulle bedrivit underättelseverksamhet. De danska uppgifterna om Jane Horney är hemligstämplade fram till 2015, så vi får vänta och se.

Och radioprogrammet Karlavagnen har födelsedag i dag. Det fyller nio år och har väl ventilerat de flesta tänkbara ämnen. Plus ett antal otänkbara.... Om jag hade varit monarkist hade jag också kommit ihåg att prinsessan Sibylla skulle ha fyllt 104 år i dag. Men fyller år i dag gör Challe Berglund, tränare för MoDo hockey. 47 stycken till och med,Grattis får man säga då. Liksom till Thor Hushovd, som är Nordens bästa cyklist just nu. Tänk att det inte är en dansk som är bäst för en gång skull!! Grattis till Thor också, liksom till alla som har nåt att fira i dag, på Priscas dag