onsdag 21 april 2010

Vad kostar det?

En god vän tycker inte att jag ska skriva ”man” så ofta i min blogg. Skriv ”jag” i stället! Det blir mer personligt då. OK då! Jag undrar vad Eyjafjallajökull har kostat hittills. Totalt sett, menar jag. Det finns det nog inga beräkningar på och ingen som vet. Och man kan ju heller inte varken anklaga eller ställa en vulkan till svars….

Ett är dock klart. Vulkanutbrottet på Island har kostat och kostar den europeiska flygindustrin miljonbelopp--- varje dag. I Sverige har denna industri nu knackat på hos Maud Olofsson och bett om statsstöd. Och i Tyskland flyger man ändå, trots förbud. Trots förbud. Fast jag undrar om Maud Olofsson kommer att punga ut med några stödpengar. Hon var ju måttligt intresserad av såna lösningar, när bilindustrin var i kris. Och man, dvs. jag kan ju undra om säkerheten nu blivit en ekonomisk fråga. Kan man tumma på säkerheten i luften om den kostar för mycket? Det tycks ju faktiskt så. Hörde Ni det alla Ni, som varit flygrädda redan tidigare?

Kostar monarkin och kungahuset för mycket? Jag vet inte, men det finns säkert jämförande undersökningar mellan kostnader för monarkin i jämförelse med om vi hade haft republik. Men i går fick vi veta att stödet för monarkin rasat under 2000-talet. I dag är det bara drygt hälften av befolkningen som stöder denna obsoleta institution. Obsolet, förresten... Ordet betyder väl annars ”tagen ur bruk” och det är ju inte monarkin. Inte än! Själv har jag dock inte på länge träffat någon, som kan ge ett enda sakligt argument för ett behållande av monarkin. Och tänk om det är Westlings fel att stödet minskar!! En teori är, att ett skäl till det förlorade stödet är att monarkin blivit för ”vanlig”, och därmed ännu mer ojämlik och orättvis. Det gick väl an när prinnsessor gifte sig med prinsar. En kvarleva från gången tid. Men när vanliga hederliga killar från Ockelbo träder in på scenen…...

Säkert är dock att fotbollshuliganerna kostar för mycket. Åtta polisbilar på plats för att bevaka en cupmatch mellan Värmdö IF från div.2 och Hammarby. Och hundratals poliser på varje stockholmsderby. Jag betalar gärna skatt för att vi ska kunna ha poliser i samhället. Men inte på folknöjet fotboll. Vart är fotbollen på väg? Kanske blir problemet mindre om spelet blir bättre? Nej, förmodligen inte, huliganerna vet inget om fotboll och är inte ett dugg intresserade heller. Men fotboll är inte bara kostnader. Det kan vara fest också. Mer än elva tusen på Söderstadion i går. På en match i superettan. Och nästan inget bråk alls!!! Trots Hammarby...

Och nu ska stockholmarna i en folkomröstning få avgöra om förbifarten kostar för mycket. Det låter ju demokratiskt och fint, men vad har vi då politikerna till? Vi väljer väl politiker för att dom för att dom ska fatta goda och bra beslut åt oss. Och även svåra beslut. Och själv kommer jag nog att rösta för förbifarten. Detta trots att jag inte behöver sitta i bilkö varje morgon.

Och du, min vän, som inte tycker om ”man"; man, dvs. jag, undrar vad en resa med transsibiriska järnvägen kostar. Det har varit min dröm mycket länge, och efter att sett några reportage i TV blir längtan inte mindre. Man, dvs. fortfarande jag, borde verkligen göra drömresan…..

Men vad kostar det?