lördag 10 april 2010

04-10

Jag undrar vilken internationell standard som säger att vi måste skriva den 10 april på det sättet. 04-10!! I går högtidlighöll man i Danmark minnet av att det var exakt 70 år sedan den nazityska ockupationen inleddes, så då var det alltså den 9 april. Så alltså är det den 10 i dag! Och det vet jag dessutom därför att jag köpte mig en USB-kabel för 269 kr i går. Så nu har jag samma datum både i datorn och i min nya telefon. Den 10 april.

Det finns ingen dag i almanackan, där så många svenskar fyller år som just i dag. Så GRATTIS alla 10-aprilare. Mikael Wiehe och Malin Baryard t.ex. Och Andreas Andersson, den gamle AIK-aren. Vart tog han vägen förresten? Undras om han inte är sportchef i Degerfors.

Vilken elegant övergång till Superettan i fotboll då... Den inleds ju i helgen och Degerfors är tillbaka. Du kommer under året att mötas av lite bloggtankar om Superettan i allmänhet och om GIF Sundsvall, laget i mitt hjärta, i synnerhet. Men det är väl en risk att det blir Hammarby, som tar hem spelet till slut. Med all rutin från allsvenskan. Men det vore illa. Verkligt illa! Jag har redan tidigare i min blogg sagt att det inte finns något lag, som jag tycker så genuint illa om som Hammarby!!

Deb 10 april föddes även William Booth. 1829 i Nottingham. Och 1865 kom han att passera ett litet kristet friluftsmöte utanför puben The Blind Beggar i London. Han blev ledare för den lilla gruppen och resten är historia. Frälsningsarmén!Frälsningsarmén har förresten aldrig varit så stor som den är nu. Nära två miljoner medlemmar i 120 länder i alla världsdelar. Och 1000 ungdomar från 100 av dessa länder intar Stockholm i juli. Bra med lite internationella impulser i den svenska ankdammen.

Den 10 april vigdes också de första kvinnliga prästerna i Sverige. 1960 var det, så det är femtioårsjubileum just i dag.Har inte läst eller hört något om att Svenska kyrkan tänker manifestera det på något sätt. Men där har man ju fortfarande problem med den frågan. När det gäller den jämlikheten har Frälsningsarmén däremot haft en klar policy från början. Redan William Booth sa ju att "många av mina bästa män är kvinnor" Och två kvinnliga världsledare är inte så tokigt, tycker jag. I en så mansdominerad värld, som även den kristna kyrkan är.

Ludvig den stammande, som var fransk kung dog förresten den här dagen 879. Han som var son till Karl den skallige. Intressant med dessa tillnamn till dåtidens kungligheter. Vi hade ju Erik den läspe och halte också. Så historien kanske kan ge Daniel av Ockelbo något lämpligt tillnamn. Jag har några att föreslå.men avstår....

Och innan jag glömmer det: GRATTIS alla Ingvar och Ingvor som har namnsdag i dag Och Tryggve i Finland. Och synd för kvarvarande Hezekiel och Ingvald, som kunde äta namnsdagstårta tidigare. I dag, 04-10