måndag 3 januari 2011

Svårt att spå, speciellt om framtiden

Rubriken över dagens inlägg tillskrivs den irländske författaren G.B.Shaw. Han med Pygmalion och major Barbara, Ni vet. Och med svårigheten att spå om framtiden som bakgrund kan det väl ändå passa med några framtidsfunderingar så här alldeles i början av ett nytt år.

Så; hur blir år 2011? En slagning på Google ger till att börja med en mängd svar av spågummor med tarotkort. Också ett sätt att försöka ta reda på något om framtiden. Men inte mitt sätt. Och om man fick syn på ett stjärnfall vid årskiftet går man ett gott år till mötes, sägs det, men hos mig var inget stjärnfall i sikte. En Södertäljebloggare tror att SSK går ett bättre 2011 till mötes än vad 2010 blev, och något annat är väl knappast möjligt. För SSK menar jag....

Annars är det väl risk att 2011 fortsätter att vara ett kamrerernas år. Et år då visionerna lyser med sin frånvaro på alla områden, och ett år då trista kamrerer sitter med sina rödpennor och mördar varje försök till drömmar om en annan framtid. Jag var på gudstjänst i går, och vår kårledare predikade om att våga drömma stort inför 2011. Tänk om vi vågade det ändå.... Tänk om jag vågade det.....

Och pensionärerna då? Många pensionärer får både lägre pension och lägre skatt i år. Hör jag till dom? Vad blir kvar i plånboken i slutändan för olika typer av pensionärer? Hur viktig är premiepensionen och vad händer med tjänstepensionerna? Hur stor är den totala pensionen? Finns det regionala skillnader, skillnader mellan äldre och yngre pensionärer och mellan kvinnor och män? Hur ser prognosen ut för de kommande åren? Redan i december hade Pensionsmyndigheten ett seminarium om detta.Men jag missade det, trots att det bjöds på gratis kaffe och bulle, men får väl försöka ta reda på effekterna för mig ändå. Om inte annat så visar det sig ju när pensionen kommer.

2010 var ett år av ekonomisk oro i världen, men med en rejäl tillväxt i Sverige. Chefskamrer Borg lyckades bra. Men hur blir 2011? Ett turbulent första kvartal, ett tufft år för långtidsarbetslösa, ett bra år för svenska företag och ingen avmattning för handeln om man ska tro ekonomer från LO, SEB, Svenskt Näringsliv och Handelns utredningsinstitut. Och dom ska man väl tro på. Där sitter ju ett gäng kvalificerade kamrerer.

Och 44% av dom tillfrågade tror att 2011 blir ett bättre år ur miljösynpunkt än 2010. En oväntat hög siffra tycker jag, med tanke på det klena resultatet av klimatmötet i Mexico i slutet av förra året. Men å andra sidan var det ju givet att resultatet där måste bli bättre än i Köpenhamn året innan. Då nådde man ju inga resultat alls.

Och även om det är svårt att spå om framtiden, så vågar jag mig på en förhoppning om ett gott år för mig och de mina. Jag tror på hälsa och välgång för familj och vänner. Tror på jobb för mina barn, på goda studieresultat för barnbarnen och på lek och glädje för dom allra minsta. Hur vågar du, säger du då kanske. Jag slår upp profeten Jeremia i min Bibel och läser i kap.29 att "Jag vet väl vilka tankar jag har för Er, säger HERREN, nämligen fridens tankar och icke ofärdens, till att ge Er en framtid och ett hopp." En Gud som har makt både att ge framtid och hopp och som håller 2011 i sina händer.