onsdag 16 juni 2010

Har Ni inte det? Det har dom i stan......

När jag blev Dalarö-bo 1971 var vi ca 600 året-runtboende. Själva begreppet var en nyhet för mig, eftersom alla bodde året runt på de orter, där jag tidigare bott. Men icke så i Dalarö. Dom som bott här mycket längre än jag, säger förresten så. I Dalarö. Inte på, trots att Dalarö mycket riktigt är en ö. Detta tack vare den ca tio meter breda kanal som skiljer Dalarö från fastlandet. I dag är vi ungefär dubbelt så många året-runtboende. Dom andra som inte bor här året runt är många fler. T.o.m. många, många fler, och officiellt heter dom nog sommargäster. Dom bor ofta på adresser som Sveavägen, Birger Jarlsvägen eller Strandvägen eftersom dom helt enkelt tog med sig sina gatuadresser från Stockholm när dom flyttade ut till landet. Det är förresten många av dem som i dag är bofasta. Det är dyrt med dubbelt boende.

Dom är alltså sommargäster, men då på 70-talet kallades dom ofta 08-or. Detta eftersom deras riktnummer var 08, medan vi bofasta hade 0750. Det här var ju långt före mobiltelefonernas tid. Och dom kom ofta i stora, flotta bilar, mycket större och flottare än vad vi, bofasta, hade råd med. Väldigt få av dem åkte kommunalt på den tiden. Det gjorde man annars med buss nr 5 från Skanstull, där köptemplet Ringen nu ligger. Bussarna tillhörde BSS, Busstrafiken Stockholm-Södertörn, och på vardagar gick då,i början på 1970-talet, tre turer varje vardag.

08-orna kallades ibland också badjävlar. Detta efter titeln på dramatikern Lars Mohlins film med samma namn. Den är väldigt bra och träffar på pricken det liv på punchverandorna, som sommargästerna levde. Eller åtminstone tycktes leva.... Synd förresten att Lars Mohlin gick bort alldeles för tidigt. Hans samhällskritiska satirer var bara såååå bra!! Varför visar t.ex. inte SVT hans "Kunglig toalett" i repris nu inför bröllopet? Om du sett den, förstår du varför.....

Föreningslivet var starkt på orten redan på den tiden. Men vi bofasta nöjde oss med kyrkan, en föreläsningsförening och de politiska partiernas lokalavdelningar. Och så DSK, sportklubben, förståss. Dom har ett representationslag i fotboll, som legat sist i den lägsta divisionen i seriesystemet under flera säsonger. Men som ändå hållit på. En merit, som visar på något av idrottens själ, bara det. Och nu ligger dom faktiskt trea från slutet. Trägen vinner! Badjäv... förlåt, sommargästerna, 08-orna, kom med tennisklubb, seglingsklubb, båtklubb och bridgeklubb. Föreningar som lever vidare än i dag, eftersom badjäv..förlåt, sommargästernas livsstil i mycket i dag är Dalarös livsstil. Året runt.

Tack vare sommargästerna har vi under åren haft en bättre utbyggd samhälls- och naringslivsservice, än vi annars skulle ha haft. Dagis, skola, fler butiker, bibliotek, apotek, småföretag av olika slag har varit till nytta och gagn även för oss året-runtboende också. Men när befolkningen nu ökar församras samtidigt samhällsservicen. Biblioteket är borta sedan länge, apoteket likaså. Men livsmedelsbutiken har utökat och blivit snabbköp. Och nu är vi äntligen framme vid blogginläggets rubrik. Jag undrar vad min gamle svensklärare skulle ha tyckt om den dispositionen.... Långt före snabbköpets tid hände det ibland att de handlande damerna ( det var mest damer som handlade på den tiden) med dialekt som avslöjade hemort på Östermalm, Lidingö eller i Danderyd, fisförnämt frågade butikspersonalen: "Har Ni verkligen inte det? Det har dom i stan." Varpå butiksägaren, hedersmannen A svarade: Då tycker jag damen ska köpa det i stan!"

Och nu är sommarsäsongen i full gång igen....