måndag 18 januari 2010

Om Extas, ryska smällar, eufori och lite annat

Motion är bra, och simning är alldeles särskilt bra motion. Därför har jag beslutat mig för att återuppta min karriär som motionssimmare. Och jag väljer Extasbadet som plats för övningarna. Är det glädjen över simövningarna som givit badet dess namn tro? Eller heter det möjligen Eriksdalsbadet. Prova med uttalet och välj! Namns stavning och uttal är f.ö. en intressant exercis. Fråga dom som kommer från SÖtälje t.ex! Och vem, med lite lokalkännedom om Stockholm, har inte varit på Medbaplassen?

Området runt Extasbadet, eller vad det nu heter, är f.ö. riktigt intressant.Den 22 februari 1944 föll från ett snedseglat och felnavigerat sovjetiskt bombflyg tre bomber i detta fredliga område. Två föll mitt i parken och den tredje förstörde den nyuppföra teatern vid Årstavikens vatten. Det föll även bomber på andra platser i södra Stockholm och i Strängnäs. Sen dess heter det på sommaren så gröna och lummiga området kvarteret "Ryska Smällen" på stadsbyggnadskartor och annat lantmäterimaterial.
Inga människor skadades av den ryska smällen, men många fönsterrutor gick sönder och smällen hördes över stora delar av Stockholm. Hade bomberna fällts några sekunder senare hade de träffat det nyuppförda Södersjukhuset. Snedseglatoch felnavigerat, förresten...Om bomberna föll av misstag eller med avsikt är höljt i dunkel, men de utlöste i alla fall en förhöjd diplomatisk aktivitet mellan Stockholm och Moskva. Det var enda gången som bomber föll över Stockholm under andra världskriget

Men i dag är området fredligt, lugnt och platsen för diverse motionsaktivteter. Förutom att simma, inomhus på vintern och i utomhusbassäng på sommaren, är det utgångspunkt för både motionslöpning och stilla promenader runt Årstaviken.Om man då, som jag, nu befinner mig alldeles i början av motionerandet, och då det ännu känns ganska tungt och motigt, kan det vara lite knäckande att möta dem som frustande ger sig ut på motionsrundan.... Men snart infinner sig lyckokänslan även för mig, det vet jag. Jag har upplevt den förr. Eufori, är det så det heter? Det är enl. Nationalencyklopedin en förhöjd grundstämning, upprymdhet, känsla av allmänt välbefinnande, avspändhet och sorglöshet; en normal eller patologisk reaktion. Jag ska absolut se till att min upprymdhetsnivå inte på något sätt blir patologisk, det lovar jag.
Extasbadet har även ett gym, och även det har jag provat. Jag har sprungit på löpband, rott i roddmaskiner. cyklat i cykelmaskiner ( heter det så?) lyft skrot och provat på div. andra galenskaper. Jag fick ett årskort i present av mina välmenande barn. Farsan höll ju på att gubba till sig.... Men det var inte riktigt min grej, så den här gången nöjer jag mej med simningen. Den kommer på lite sikt att ge mig både eufori och Extas.