söndag 14 mars 2010

Sidbytare, Kamehameha och Lill-Klas

Två folkpartister, en kristdemokrat och en avhoppad moderat såg genom sitt sidbyte till att den röd-gröna riksdagsoppositionen fick igenom sitt krav i riksdagen; Det som hände under perioden 1915-23 i det då sönderfallande osmanska riket var folkmord. Ca 1,5 miljoner armenier och andra kristna minoritetsfolk mördades då. FN har bestämt vad som skall benämnas folkmord och det finns bestialiska exempel på sådana också i modern tid. Även om dagens Turkiet vägrar att erkänna det som då skedde som just folkmord, torde händelserna väl platsa i denna ytterst bisarra grupp av fasansfulla händelser.

Men det intressanta är, huruvida Sveriges riksdag har med detta att göra eller inte. Ett annat intressant sidospår kunde vara de politiska överlöparnas eller sidbytarnas roll i politiska skeenden och beslut. Man kan t.ex påminna sig Ture Königson, som både bytte parti, och 1959 avgjorde voteringen i riksdagen om allmän tilläggspension (ATP) i Sverige genom att lägga ner sin röst. Det skulle man kunna blogga om vid något annat tillfälle…. Här räcker det med att konstatera att riksdagen nog ska överlåta historieskivningen till historiker. Dom är bättre skickade till sånt än Mona Sahlin, Lars Ohly och sidbytande borgare. För en gångs skull håller jag med Carl Bildt, som menar att beslutet försvårar den internationella diplomatin och Turkiets kamp för medlemskap i EU. Jag håller med, men som jag påpekat på Facebook: Det ska absolut inte bli nån vana….

Annat är det då med Kamehameha och kungariket Hawaii! Ja, verkligen annat. Minst fyra kungar av kungadömet Hawaii har burit detta namn. Kamehameha I, född 1758, död 1819, erövrade Hawaiiöarna och etablerade formellt konungadömet år 1810, och var följaktligen dess första konung. Kamehameha lyckades hålla Hawaii självständigt genom att alliera sig med kolonialherrarna i Stilla havet. Han är känd för att ha grundat den hawaiiska lagen Mamalahoe, vilken bl.a garanterar mänskliga rättigheter för civila under krigstid. Han efterträddes av sin son Kamehameha II, född 1797, död 1824. Kamehameha II, var alltså den andra kungen i kungariket. Han föddes under namnet Liholiho i staden Hilo och blev utsedd till tronföljare vid fem års ålder. Liholiho tog över tronen vid sin fars död i maj 1819. I november 1823 reste Kamehameha II tillsammans med sin fru Kamamalu till London för att inleda förhandlingar som skulle leda till en allians mellan Hawaii och Storbritannien. Där dog han dock i mässling den 14 juli 1824. Innan han ens hunnit träffa kung Georg IV och på sin födelsedag!!!! Och frun dog också. Mest känd är denne kung dock för att ha brutit det uråldriga religiösa tabuet "kapu", sex månader efter att han börjat regera, och därefter effektivt även avskaffat det. Ordet kapu är hawaiiska och betyder "förbjudet".Det mest kända förbudet var kontakt med hövdingar eller kungar. Det var exempelvis förbjudet att gå in i en hövdings privata område, att komma i kontakt med hans hår eller naglar, att titta rakt på honom och hålla huvudet ovanför honom. Det var också förbjudet att bära röda och gula fjädrar, då dessa ansågs som kungliga. Platser som ansågs som kapu symboliserades ofta med två korsade stavar, med en vit boll ovanpå var och en. Kapusystemet reglerade också kontakt mellan män och kvinnor. Framförallt fick män och kvinnor inte äta tillsammans, och vissa typer av mat såsom fläsk och vissa typer av bananer (då de liknade fallossymboler) var förbjudna för kvinnor.

Kungens eftertrtädare, Kamehameha III lär ha fällt yttrandet : "Ua mau ke ea o ka aina i ka pono", vilket betyder ungefär "Landets liv är förevigat i rättfärdighet". Alltsedan den tiden är det Hawaiis motto.

Hur kan nu bloggaren sitta inne med dessa ytterst centrala kunskaper? Ja det kunde vara en facebookfråga, och svaret skulle kunna ge både ära och berömmelse….. Men tack i alla fall Lill- Klas för ett gediget och med säkerhet oavlönat folkbildningsarbete….