onsdag 9 februari 2011

Är det sant?

Ja det kan man verkligen undra? Allt möjligt troligt, otroligt, sannolikt och osannolikt sköljer över oss i en strid ström hela dagarna från ett ständigt ökande antal media. Både dom vanliga, dom som man försökte lära eleverna när mediakunskap stod på schemat, och dom nya, social medierna, som dom kallas och som man inte begriper hälften av själv. Åtminstone om man är jag. Apropå dom vanliga, så hörde jag häromdagen, att det fortfarande finns 147 dagstidningar i Sverige. Det betyder, att den så omtalade tidningsdöden har en del jobb kvar. Om den uppgiften nu är sann… För hur ska man veta att det som sköljer över oss är sant?

Min gamla farmor sa ofta att ”det har stått i tidningen, så det måste vara sant”. Nu verkar det nästan som om det är det omvända som gäller. Victoria väntar barn! Sant eller falskt? Foppa tjänar miljoner på sitt nya kontrakt med Colorado. Sant eller falskt? Antalet demonstranter på torget i Kairo ökar. Eller minskar. Sant eller falskt? Osv.! Osv.! Och problemet har ju inte blivit mindre genom allt facebookande, twittrande och bloggande som vi ju själva medverkar i. Åtminstone många av oss. Jag t. ex. Är det som sägs där sant? En del säkert, men annat inte. Hur ska man veta?

Den kristna tron gör anspråk på att vara sann. Vi kristna påstår ju t.o.m. att Jesus själv sa att Han personifierade sanningen. ” Jag är vägen, sanningen…..” Men hur ska man veta? Det kan man naturligtvis inte göra, om man med veta menar något i vetenskaplig mening verifierbart. Tron hör inte hemma där, och kan därför inte vara sann i den meningen. I en gammal kör, som man sjöng på Frälsningsarmén förr sjöng man att” Jag har prövat att tro på Jesus och jag har funnit att det går an….” Man hade testat helt enkelt och funnit att det fungerade. Så: Pröva tron och testa om den håller vad den lovar, alltså! Glädje, frid, trygghet, framtidstro, mod, mm mm. Sant eller falskt? Omöjligt att avgöra om jag inte testar och ger Gud en chans.

Läsarna frågade också: ”Är det sant att Jesus är min broder?” Och gav också svaret: ” O det broderskapet, se det gäller mer än allt vad här man nämna kan, ty i bredd med Jesus det mej ställer, ger mej rätt till samma arv som han” Betänk då att dom som sjöng det var enkla, fattiga, outbildade människor, som utnyttjades svårt i det framväxande industrisamhället. Ställda i bredd med Jesus själv och med rätt till samma arv som Han! En sanning som gjorde att dessa människor växte och såg sitt och sina bröders människovärde. Växte så att dom tog på sej uppdrag i församling, fack och kommunalpolitik. Dom var ju bror med Jesus!

Vilka sanningar har den betydelsen i dag? Vilka sanningar får människor att resa sig och förändra både sin egen och sina medmänniskors situation? Den kristna tron gör det forfarande, ”Jag har prövat att tro på Jesus….” Men vilka andra? Vi kanske tar fjärrkontrollen och klickar oss vidare till nästa ”sanning….”