tisdag 16 februari 2010

Om att välja fel väg

Det här kunde vara ett varningens ord till en nia, som just nu ska välja till gymnasiet. Eller avskedsord till en grupp konfirmander. Eller ett underlag till en predikan: Välj inte fel väg! Men det är inte det. Det är bara en stilla kommentar till en åskådningslektion, som vi fick i går av Johan Olsson. Johan Olsson?? För den fåkunnige så är han svensk skidåkare i världsklass och OS-deltagare. Jag skulle kanske ställa någon fråga om honom i min populära frågetävling på Facebook förresten.. Hursomhelst; han gav oss en åskådningslektion igår i vådan av att välja fel väg. Strax före målet i 15-kilometersloppet, fristil, tog han växlingsspåret i stället för det spår, som leder till målet, och vips blev en förmodad sjätteplats förvandlad till en försmädlig elfte dito. Men som han själv sa: I OS är det medaljerna som räknas så...”

Då börjar vi väl att räkna in medaljerna då; Guld till Charlotte Kalla, guld till... Nej det har inte blivit några fler medaljer än, men det kommer. Det har ju bara gått tre tävlingsdagar än, och redan i går var det ju sååå nära för Marcus Hellner. Men han fick till slut ge sig för bl.a en italienare som i dessa dopingtider t.o.m heter Piller. Sug på det en stund!! Men ingen skugga över segraren Cologna från Schweiz. Han var klart starkast. Men Piller!! Nog blir man misstänksam. När det gäller herrtävlingen förresten, så måste jag bara trycka lite på det faktum att SÄMSTE SVENSK PLACERADE SIG FÖRE BÄSTE NORRMAN. Jag skriver det med stora bokstäver, så att det ska synas ända till Norge!

Men att välja fel väg, som sagt. Nog har väl moderaterna gjort det, när man försöker köpa röster för pengar. Även om partiledare Reinfeldt försöker tona ner händelserna. Moderaterna tycks t.o.m ha ett nätverk, vars uppgift är att betala medlemsavgiften åt folk i utbyte mot att dom lovar att rösta på moderaterna. Ja, i vissa kretsar florerar ju uppfattningen att allt går att köpas för pengar.....
Och Operation Musharak. Det är namnet på den militära offensiv som inleddes i lördags i södra Afghanistan. USA-styrkorna meddelar framgångar både i vunnet territorium och i dödade talibaner. Och NATO-styrkorna, vars stöd Sverige och våra styrkor ger, meddelade i går att en raket missat sitt mål och dödat 12 civila. Krig är att välja fel väg!
Och SVT som sänder Victorias och Daniels bröllop i licensfinansierad TV. Rätt eller fel väg? Ja, jag hör ju redan mullret, nej dånet av svenska folkets svar, men hur är det med opartiskheten? Vi är ju många som... Men det var kanske en dålig idé

Men i dag är det fettisdag, dvs. tisdagen efter fastlagssöndagen och sista dagen innan påskfastan. Att det är sista dagen innan påskfastan har givit upphov till traditionen att denna dag, och ursprungligen bara denna dag, äta semlor, Nu börjar man ju med semlor till trettondagen. Fel väg! Enligt traditionen i Ångermanland ( kanske i hela Norrland)äts semlor som efterrätt till bruna bönor. Det tycks man inte göra i andra delar av landet. Fel väg! På franska kallas dagen för "Mardi Gras" (som också betyder 'fet tisdag'), och det är därifrån som Mardi Gras-karnevalen (karneval=carne vale=kött farväl)i New Orleans har fått sitt namn. I Österrike och Tyskland heter dagen "Faschingsdienstag" och firas också med karneval och festande. I Sverige är det inte så mycket karneval på fettisdag, och det är synd. Fel väg!

Men när man, som jag, har diabetes ska man ju inte festa så mycket. Och då är kanske dagens fettisdag(sfirande) mera lämpligt. Och rätt väg! När jag var barn hade vi dessutom alltid lov på fettisdagen. Det har men tagit bort nu. Fel väg, tycker mina barnbarn. Det vet jag utan att ha frågat dom.