fredag 12 februari 2010

Nu vet jag varför.....

Nordea redovisar en vinst på 592 miljoner euro, motsvarande cirka 6 miljarder kronor, för fjolårets sista kvartal. Tågen går inte längre när dom ska.Om dom nu går alls. SAS ska göra sig av med ytterligare 650 anställda, varav 500 i Sverige. Dessutom ska man lägga ner ytterligare linjer. Men direktörerna lever fortfarande gott. Apotekets vd får gå efter elva år på posten, med motiveringen att han inte är tillräckligt marknadsanpassad. Dock får han fem miljoner för besväret. Det här är bara ett axplock från dom senaste dagarna.

Men nu vet jag varför..... Det stavas PENGAR. Med allt större... och större... och större bokstäver. Jag kom på det i går. Jag hade fått ett utbetalningskort på en del av min pension och jag har konto i Nordea. Trots tidsbrist och lite irriterad ställde jag mig lydigt i kön på ett Nordea-kontor för att få beloppet överfört till mitt konto. När det väl blev min tur, visade det sej att banken tar betalt för att sätta in MINA pengar på MITT konto. Numera ska jag stoppa såna utbetalningkort i ett kuvert, märka det med ”frisvar” och skicka det ofankerat till banken. Då behöver jag inte betala nåt för den tjänsten. Än i alla fall.... Men det är säkert bara en tidsfråga innan jag måste frankera kuvertet också. Banken vill ha mig som kund för att att tjäna PENGAR på att ha mig som kund.
SJ och SL drar in på på snöröjningen på och vid spåren. Det är klart. Snön smälter ju så småningom och på det sättet tjänar dom PENGAR. SJ som faktiskt för inte så länge sen var ”hela folkets järnväg”
Och SAS tjänar naturligtvis PENGAR på att göra sig av med folk och dra in linjer samt glesa ut tätheten på dom linjer som dom fortfarande trafikerar.
Men det är klart. Det måste ju finnas PENGAR till både bonusar och avgångsvederlag. Och till lyxresor. Några dagar efter nyårsfirandet samlade utbildningsminister Jan Björklund sina sju närmaste politiska medarbetare på departementet för studiebesök och en kick-off inför valrörelsen.
Han tog också med sig hustrun till New York och Washington.
Utbildningsministern beställde regeringens jetplan för resan som varade i åtta dygn.
Regeringskansliet får inom kort en faktura på 275 500 kronor för resan. PENGAR det också.

Och på tal om pengar så ska ju 50-öringen försvinna. Därmed försvinner också de sista örena efter nästan 500 år. Den första 1-öringen präglades under Gustav Vasa år 1522 och sedan dess har halvöringar, 2-öringar, 5-öringar, 10-öringar och 25-öringar kommit och gått. 1-öringen och 2-öringen försvann 1972, 5- och 25-öringen 1985 och 10-öringen 1992. 50-öringen var från början gjord av silver och alltså betydligt mera värd än dagens koppardito. Det första exemplaret såg dagens ljus 1875 men sällar sig alltså nu till de mynt som vi inte längre anser oss behöva.

Tvärtemot mot mina barnbarn tycker och anser så tycker jag inte själv att jag är så gammal. Men jag minns ju, när man kunde köpa ett-öres och två-öres kola. Ett litet paket Toy kostade visst 10 öre. Och för 50-öringen just kunde man köpa en mattinébiljett och se t.ex Lassie på bio. Men det var nog rätt länge sen i alla fall. Prisläget har förändrats.....När 50-öringen nu försvinner så kommer priser att avrundas nedåt om summan slutar på 1-49 öre och uppåt om den slutar på 50 till 99 öre. Enligt Riksbankens hemsida så räknar man inte med att detta ska påverka det allmänna prisläget. Fast det undrar jag allt. Det finns nog PENGAR att tjäna på att ta bort örena.....

Men som sagt: Nu vet jag varför. Jag är hemligheten på spåren. Och den stavas hela tiden PENGAR