onsdag 23 december 2009

Evangelium enl. Karl-Bertil Jonsson

Karl-Bertil Jonssons evangelium tar oss med tillbaka till den tid då julen fortfarande firades till minne av Jesu födelse. En blick på julstressen även i den lilla staden Helsingör säger att det måste vara länge sen... Men också till den tid då städernas gator befolkades av de fattiga stackare för vilka Frälsningsarméns grytor hållas kokande. Precis nu alltså!

Karl-Bertil jobbar extra på Kgl. Postverket ( vi har faktiskt haft ett sånt här i landet, tro det eller ej!) med att sortera paket. Och det är där och då han får den glimrande idén ( eller var det en kallelse?) att ta från dom rika och ge till dom fattiga. Hur är det står i Ordet? En utjämning ska ske.Taxeringskalendern får bli utgångspunkten för vilka som slipper att få en massa saker som dom inte önskat sig och som dom inte heller behöver.Men när Karl-Bertils far, grosshandlaren, får reda på sonens eskapader stämplas denne genast som kommunist. "Jag har närt en kommunist vid min barm!" I vissa kretsar stämplas nämligen alla som tycker att man skall dela med sig som kommunister....

Men Karl-Bertils segertåg går vidare. Allt fler tycker att detta att ta från dom rika och ge till de fattiga kanske inte är så dumt ändå, och någon utbrister till och med: Detta var det vackraste jag hört sedan jag konfirmerats!Och Karl-Bertils mamma blir så stolt över din son....

Så vad du gör; missa inte Karl-Bertil Jonsson i TV på julaftons kväll. Och låt hans evangelium bli ditt! Dela med dej! Och då blir det en GOD JUL!

Vem flaggar man för i dag

Det är allmän flaggdag i dag och anledningen är att drottning Silvia fyller 66 år. Fast jag tycker nog att hon ser betydligt äldre ut trots alla lyftningar både här och där. Men här i danska Ålsgårde flaggar man också svenskt i dag. Mormor har kommit för att fira jul i Danmark och det firandet inleder hon med att också fylla 66 år i dag. Fast jag tycker nog att hon ser betydligt yngre ut och det utan den minsta lilla lyftning varken här eller där... Så grattis min älskade lilla gumma, som hunnit bli både mamma, mormor och farmor under våra år tillsammans.Och barnbarnen slåss om huruvida hon egentligen är mormor eller farmor.... Men jag vet att hon är både och.

Firandet inleddes med skön stämsång ( nåja, skön och stämsång, men ändå....) och presentutdelning på sängkanten. Morgonrock, operabiljett, kort och hjärtan från barnbarnen och röda rosor. Silvia kunde inte ha fått en kungligare uppvaktning.Och så fortsätter dagen med tårta, som födelsedagsbarnet själv bakar men sen blir det nog inte så mycket mer. Det är ju dan före dan och det sätter sin prägel på dagen även i Danmark. Undrar just hur Sivias dag framskrider. En promenad ska nog vårt födelsedagsbarn och jag försöka hinna med också, utan säkerhetsvakter. Det måste väl Silvia ha om hon och Carl-Gustaf ska ta någon liknande promenad i dag. Sonen i huset har förresten en gång föreslagit att Silvia och mormor/farmor skulle slå ihop födelsedagsfirandet, men hovet behagade inte svara ens. Tråkigt för Silvia!

Men vi här i Ålsgårde vet vem man flaggar för i dag. Och som en vän till familjen en gång uttryckte saken: Hon är ju ändå vår drottning!