söndag 1 augusti 2010

Talar Gud? En söndagspredikan

Jag predikade i går. Såsom varandes allt annat än predikant tycker jag att det är svårt. Men så här blev det den här gången:

"I Jes.30:21 säger profeten att våra öron skall höra en röst som hjälper oss att gå den rätta vägen. Inte vika av vare sig åt höger eller åt vänster. Höra en röst? Guds röst, kanske. Men kan man höra Gud tala?

I 1.Sam.3:1-11. blir svaret ett tydligt och klart ja! Man kan höra Guds röst. Gud talar.

Gud talar i Bibeln hela tiden till människan. Och Gud fortsätter att tala och nu till oss. Och fortfarande genom sitt Ord - Bibeln. Men han talar också till oss genom den Helige Ande. Hur går det till? Och hur hör vi hans röst? Om det ska predikan handla i dag.

Samuel gjorde tjänst inför Herren. Att tjäna Gud är alltså grunden till att kunna höra Guds röst. Om du inte tjänar Herren kommer du aldrig att kunna höra Guds röst klart. Genom att tjäna Herren så gör du dig alltså tillgänglig för honom.Det handlar alltså om att ge sig helt till Gud. Jesus säger "Mina får hör min röst". Vi som tillhör Jesus kan alltså höra hans röst. Det hör t.o.m. till vanligheten för en kristen att kunna höra Guds röst. Det är det normala. Med andra ord är det onormalt för en kristen att inte kunna höra.

Jag vill påstå att Gud talar till oss hela tiden. Men lyssnar vi på honom? Gud talade till Samuel inte bara en utan tre gånger. Alla tre gångerna missade han Gud. Han förstod inte att det var Gud som talade eller ropade till honom. Han trodde att det var Eli.
Ibland hör man en förkunnelse att om vi missar Guds röst så talar han inte till oss mer. Det är fel. Samuel misssade Gud tre gånger, men Gud slutade inte att tala till honom. Han gav inte upp. Gud tänkte inte "Det är ingen idé att tala till honom. Jag får tala till någon annan".Det är också likadant när vi missuppfattar Gud. Som Samuel. Han trodde att det var Eli, men Gud fortsatte ändå.

Hör vi Guds röst "otydligt" och missförstår honom, så slutar han ändå inte att tala.Den största anledningen till att Samuel inte kunde höra Guds tilltal var att han ännu inte kände Herren. Du måste känna honom. Hur? På samma sätt som du lär känna en person här på jorden. Genom att umgås, tala till honom och lyssna på vad han har att säga till dig.

I v.7 står det "lärt". Du kan lära känna Herren. Du kan lära känna igen hans röst. !Han talar till dig hela tiden. En del tror att det bara faller över en utan vår egen påverkan. Så är det inte. Vi måste lyssna. Hur ska vi annars kunna höra honom?

Det är inte heller fel fel att lyssna på andras erfarenheter och råd. Samuel fick ett tips av Eli. Det var att han skulle gå tillbaka och lägga sig igen.Lägga sig igen? Är det då inte risk att missa något då? Nej, han behövde lugna ner sig. Och en sak till: Om det är Gud så talar han igen! Missar jag ett telefonsamtal så behöver jag inte oroar mig. Var det viktigt ringer personen upp igen.

Lär dig av andra! Lyssna på vad de har att säga. Fråga ut dem. Be dem att förklara. Nu vet jag att man inte ska gå på personlig erfarenhet, utan alltid på vad Bibeln säger. Men om erfarenheten stämmer med Bibeln, varför inte ta till sig en del då?
Samuel fick också ett viktigt råd av Eli om Gud ropade igen. Han skulle säga "Tala Herre, din tjänare hör". Detta betyder att man gör sig tillgänglig. Då blir du uppmärksam vad Gud har att säga till dig. Du lyssnar då uppmärksamt.

Det är ju likadant om en människa talar till dig. Om du inte gör dig tillgänglig och koncentrerad och lyssnar till vad han har att säga, kommer du ingenting att höra.
Om radion är på i bakgrunden men jag inte lyssnar på den, utan är upptagen av någonting annat, så kommer jag inte kunna återge ett enda ord.

Efter att Samuel hade sagt "Tala, din tjänare hör" står det "Då sade Herren till Samuel...". Först då kunde Gud tala till honom. Först då kunde Samuel lyssna. Han gjorde sig tillgänglig för Herren.

Samuel misslyckades flera gånger. Och det kommer både du och jag också att göra. Många gånger. Men du ska inte ge upp. Försök igen. Kom ihåg att övning ger färdighet!

Och så tillbaka till versen ur Jes. som jag inledde med. Här är vägen, vandra på den. Det är alltså alldeles nödvändigt att lyssna till Gud, om vi ska hitta vägen. Mitt i en värld, där antalet vägar är nära nog oändligt och där vägvalen är många och svåra, finns det en VÄG som är viktigare än alla andra. De första kristna kallades, redan innan dom kallades kristna: ”dom som hörde till Vägen”. I dag kanske det är frågan om ett samtal mellan Gud och dej om vägval. Små och stora vägval. Men viktiga eftersom Gud vill vara med, när du gör valet. Välkommen att lyssna och att välja väg!"