tisdag 23 november 2010

Carpe Diem

Använder Du Wikipedia som uppslagsverk? Om inte så gör det! Det är en av många fina uppslagsmöjligheter på nätet. Om uttrycket "Carpe Diem" säger Wikipedia: Carpe diem är latin och betyder fånga dagen men bör snarare tolkas ta vara på dagen, njut av dagen eller njut av den flyende dagen. Uttrycket återfinns i "Odes" (I,11.8) av den romerske poeten Horatius : "Carpe diem quam minimum credula postero" (fånga dagen, lita ej på morgondagen). Det är ett motiv i konst och litteratur, som innebär att uttrycka en maning till att snabbt börja ägna sig åt jordisk njutning. Det är till skillnad från det kristna vanitasmotivet, som också påminner om den stundande döden och jordelivets förgänglighet, ett epikureiskt och hedniskt motto. Motivet har historiskt varit vanligt under tider av pest och krig.

Så trots den hedniska bakgrunden, som Luther med kraft skulle ha tagit avstånd ifrån; ta vara på dagen! I dag är det den 23 november, och min hustru, fyller år om en månad. Liksom drottning Silvia. Lika många förretsen! Det är årets 327:e dag och vi har 38 dagar kvar av året. Klemens har namnsdag, och det har såväl Clarence som Kitty och Ketty också haft. Men dom namnen har utgått, och jag undrar varför. Flera Klemensar har ju visserligen varit påvar men.... Och den enda Ketty jag känt, var en fin gammal tant, så man undrar vad kalenderansvariga går efter.

Den sista avrättningen i Sverige verkställdes i dag för precis hundra år sedan då Alfred Ander (dömd den 17 augusti) avrättas med giljotin, (det var den enda gången en sådan användes i Sverige) på Långholmen i Stockholm. Avrättningen utfördes av Albert Gustaf Dahlman, Sveriges siste skarprättare. Ska man högtidlighålla sånt på något sätt? Ja möjligen att det var sista gången då. Men tänk att vi höll på med att avrätta fiolk i Sverige så länge. Barbariskt! Dahlman var förresten skarprättare för hela landet och reste runt för att avrätta sex personer. I tjänsten så att säga....

Hjalmar Branting föddes i dag 1860, och jag undrar vad han hade sagt om Partiet, om han levt i dag. Och Gösta "Fåglum" Pettersson fyller 70 år i dag. Vem han är? Det tänker jag inte förklara, då det hör till allmänbildningen. Upplysningsvis fick han i alla fall Svenska Dagbladets guldmedalj 1967. Och grattis, Nicklas Bäckström, därborta i Washington!! Och stava rätt, du som vill veta mer om födelsedagsbarnet. Om Du glömmer c-et får du veta saker om en finländsk hockeymålvakt i stället.

Och Edred, som var kung av England sedan 946 dog i dag år 955. Undrar hur det uppmärksammas i England. Jag kan kanske fråga min gode vän Royston, han brukar ha koll på sånt. Och 2006 dog Anita O'Day, 87 år gammal. Hon var en amerikansk jazzsångerska, som jag faktiskt har lyssnat till live en gång. En gång när Rikskonserter tog såna som henne och Ella Fizgerald till Örnsköldsvik. Och Rikskonserter, som dom ska lägga ned! Kulturskymning!

Och på tal om död, fick jag just reda på att en av mina gamla vänner och tidigare kollegor, dog häromdagen. Han var knappt tio år äldre än jag, och vid såna besked blir livet viktigt. Carpe Diem, fånga dagen! Gör det bästa du kan av den också i dag, Solen går upp i dag också. Visserligen inte förrän 7.58, men ändå. Och den går ned 15.09 i Stockholm, så jag kan fånga dagen i sju timmar och elva minuter.Och är jag där jag vill vara i dag? Gör jag det jag vill göra i dag. Om inte; vad är det som hindrar mig att fånga dagen?