lördag 12 juni 2010

Nu har det börjat

Det har ganska länge varit som veckorna och dagana före jul. Minus julstressen då förståss. Dan före dan före dan före dan.... Och nu har det börjat. VM i fotboll har satt i gång. Festen är här!! Nu blir det en månads frossande i fotboll, och då är det tur att man är pensionär och dagledig.

Men är det nåt att blogga om? Medier av alla slag pumpar ju redan ut all möjlig och omöjlig information från Sydafrika. Och snart skrivs det, även i Sverige, mer om VM än om bröllopet, och det vill inte säga lite. Och internationellt är ju Vickan och Daniel absolut ingenting i jämförelse t.o.m med Lasse Lager och Svennis. För att inte tala om Messi och Maradona.

På tal om Maradona kan väl en kommentar, värdig vilken veckotidning som helst, vara att det verkar som om karln gått upp i vikt igen. Han sprider också glädje på de argentinska presskonferenserna. Glädje och rodnad bland kvinnliga kommentatorer....Men jag har redan tröttnat på jämförelserna mellan honom och Lasse Lager inför matchen i dag. Jag har aldrig begripit vad det är man jämför. Dom är ju så olika att det blir lite som att jämföra äpplen och päron.

Hur kommer det att gå då? Vem får bucklan den 11 juli?. Lippis Italien? Dom är ju regerande mästare och det är inte många länder som har lyckats försvara ett VM-guld. Spanien? Dom har ju ett EM-guld att leva upp till. Eller ska det bli ett lag från Afrika i detta det första internationella mästerskapet på afrikansk jord? Elfenbenskusten i så fall, kanske. Men Svennis var missnöjd med allt spring i omklädningsrummet inför träningarna.Möcke spring i rummet sa han. Det måste det bli ändring på..... Eller kanske Nigeria. Jag är lite spänd på att, i sann veckotidningsanda, se hur Lagerbäck är klädd när det blir matchdags. Han är ju mannen som gav träningsoverallen ett ansikte..... Eller var det Tommy Söderberg? Naturligtvis måste även Brasilien nämnas bland favoriterna. Brasilien är numera en välsmord lagmaskin till skillnad från föregående årgångar som charmade med sin oslagbara offensiv. Men inte England, dom spelar för tråkigt och fantasilöst. Och absolut inte Danmark. Till dom har jag, trots att jag har en del av familjen i Danmark, ett horn i sidan.... Men det vore kul om dom gick vidare från gruppspelet. Så långt kan jag sträcka mig.

Jag vet inget om t.ex om Grekland, Honduras, Slovakien, Nya Zeeland, Slovenien och Algeriet. Jo, Greklands Otto Rehagel är över 70 år och turneringens äldsta förbundskapten. Och Ralf Edström tippar Serbien i final. Det gör inte jag.

Ett allvarsord ur DN kan vara på sin plats. Starka ekonomiska intressen i Europa vill inte att afrikansk fotboll ska bli alltför stark. Det finns inga pengar i den afrikanska fotbollen. Fotboll är storpolitik också. Då får väl Europa träna mer då. Afrika kommer på bred front.

Det klagas redan ( efter bara två matcher)på blåstutorna (vuvuzelan) i Sydafrika och då främst i europeriska media. Var och varannan afrikan har en sådan och tömmer lungorna för att skapa största möjliga oväsen. Och i en månad får vi nog lära oss att leva med det. Och hellre det än huliganupploppen på Söderstadion. Riktigt roligt förresten att det går så dåligt för Hammarby!!!!

Sen tror jag att SVT vinner matchen i matchen mot TV4. SVT verkar ha ett bra, lag och Glenn Strömberg är den bästa expertkommentatorn Sverige haft. Möjligen i konkurrens med Stig Strand. Men han vet nog inte så mycket om fotboll. Men Rit-Ola måste dom få stopp på, innan han ritar sönder hela VM. TV4 har inte visat upp så mycket än, men det dom kommer med brukar vara dåligt, så.... Och i SVT slipper vi ju reklamen. Tack alla Ni som betalar Er tvavgift!

I dag är det tre nya matcher.Segrar för Argentina, Sydkorea och England blir mitt tips. Apropå Sydkorea, så ska landets interner, som normalt ska gå och lägga sig kl.21 varje kväll,få vara uppe och se lagets två första gruppspelsmatcher, som börjar kl 20.30 lokal tid. Kom sen och säg att fotboll inte är viktigt....