tisdag 9 mars 2010

Ni har väntat eller hur?

Nu kommer den! Det blogginlägg, som NI väntat på, och som Ni visste skulle komma. Nu är den här. FOTBOLLSBLOGGEN. Naturligtvis har det hela tiden bara varit en tidsfråga innan det skulle bli dags att börja tänka fotboll. Trots att svallet från vinter-OS knappt hunnit lägga sej, och trots att det viktigaste av hockey-säsongen, åtminstone den inhemska, ännu återstår, så börjar fotbollsallsvenskan på lördag. Det gröna fältets schack, idrottens krona, den mest intelligenta av alla sporter, gnuggar vintersömnen ur ögonen och reser sig ur dvalan. Visserligen inget fotbolls-VM den här gången, men ändå mängder av spännande upplevelser.

Allsvenskan först, och nu blir det koncentation på herrarna; Media har de senaste dagarna rapporterat om hur de flesta allsvenska klubbarna tror på en bättre säsong, såväl sportsligt som ekonomiskt, än den senaste. Lite överraskande kanske, med tanke på att själva produkten, lagen alltså, knappast verkar starkare än i fjol. Det är också alltid svårt att tippa efter hur försäsongen har artat sej, men jag sätter en slant på Elfsborg igen. Jag tippade boråsarna även i fjol, men det höll inte riktigt hela vägen. Jag vurmar också för lag från lite mindre orter ( förlåt Borås) där idrottens själ fortfarande lever och allt inte blivit sönderkommersialiserat. Men det är klart: lag från alltför små orter är chanslösa. Mjällby och Åtvidaberg åker alltså ur. Jag beundrar också Gefle, som varje säsong överraskar. Dom klarar sig ett år till. Tro mej! Efter Elfsborg radar IFK Göteborg, Malmö FF och AIK upp sej. I nu nämnd ordning. Men jag skulle gärna se Kalmar FF i toppstriden igen. Återigen ett lag från en lite mindre ort. Sen har vi Örebro,Gefle Djurgården,Helsingborg, Häcken, GAIS och BP. Dom får nog mer gemensamt med bottenlagen än med toppen, men klarar sig. Mitt hjärta har bultat lite extra för Helsingborg ända sen Kalle Svensson var min idol. Jag hade likadan keps som han och likadana knäskydd. Men i år räcker dom inte riktigt till.....

Men precis som Hockeyallsvenskan är den mest spännande serien i hockey, så är Superettan rasande intressant i fotboll. Där hittar vi min fotbollsfavorit: GIF Sundsvall. Dom spelade f.ö. 2-2 mot allsvenska Gefle häromdagen. Dom blir giftiga i år, tro mej! Det blir naturligtvis även Hammarby. Tyvärr, säger jag, så att alla hör! Det finns nog inget svenskt fotbollslag som jag tycker så genuint illa om som fotbollsförstörarna från Söders höjder. Inte då spelarna så mycket som svansen av s.k. supporters. Jo, spelarna också, förresten. Varför kan dom aldrig klart, tydligt och högt, så att det hörs, ta avstånd från idioterna på Söderstadions läktare? Nu är det sagt. Skönt!! Spännande ska det bli att följa stadskampen i Södertälje mellan Assyriska och Syrianska. Syrianska har ju förstärkt med Peter Ijeh, den gamle allsvenske skyttekungen. Ni minns väl honom? Och när ska Norrköping ta plats i fotbollens finrum igen, tro? Och ska Henke Larssons tränarkarriär inledas med att Landkrona tar steget till Allsvenskan? Knappast. Kul ska det också bli med Öster och Degerfors. En gammal fotbollsnörd som jag anser nämligen, att dom båda hör hemma högt upp i seriesystemet. Och just Degerfors har väl en särskild plats i varje sant fotbollshjärta. Namn som ”Skjorta” Bergström, ”Sippa” Tinglöf, Olle Åhlund och många fler väcker fantastiska minnen till liv…..

För att inte blogginlägget ska bli alldeles för långt i dag, så avstår jag från att titta på de något lägre divisionerna. Men det är klart att man undrar hur det ska gå för gamla klassiska Motala AIF i div 2 Östra Götaland och för Friska Viljor i div 3, mellersta Norrland…..

Fortsättning följer…….

Jag avrundar i stället med att upprepa maningen till Lagrell och grabbarna i förbundstoppen. Se till att vi får en omläggning av seriesystemet till höst- vår snarast! Det är inget kul att allt ska avgöras i minusgrader och snöglopp… Den ädla fotbollen är värd bättre.

Snögummor på kvinnodagen

Det var internationella kvinnodagen i går. För ett hundrade gången. Egentligen är det synd och skam att det efter ett hundra år ska behövas en speciell dag, då man betonar kvinnors rättigheter och alldeles rimliga krav på att få behandlas jämlikt och därmed rättvist. Men nu är det en gång så, och den dagen infaller alltid den 8 mars. Några dagar innan, den 4 mars firades kvinnornas internationella bönedag. Den firas också varje år, den första fredagen i mars. Och vän av ordning undrar då naturligtvis, varför man inte slår ihop dessa dagar… Kvinnor som över hela världen samlas till bön skulle väl om något vara en styrka för att lyfta kvinnors situation. Våld mot kvinnor, kvinnor som avskedas för att dom blir gravida, kvinnors lägre löner för samma arbete, mindre kvalificerade män som prioriteras framför mer kompetenta kvinnor mm. Låter inte det som lämpliga böneämen? Hur är det nu det står i Bibeln? ”Här är inte man eller kvinna…….. Alla är ett….”

Och speciellt skulle väl Frälsningsarmén ha en del att bidra med i jämställdhetsarbetet. I Frälsningsarmén har ju jämställdheten mellan män och kvinnor varit genomförd sedan 1865. Och William Booth, Frälsningsarméns grundläggare, sa ju också vid något tillfälle, att ”många av mina bästa män är kvinnor” Och två av rörelsens världsledare har varit kvinnor. Två av 19 är kanske inte så mycket, men jämför med andra internationella organisationer…… Det var ju också en kvinna, som tog Frälsningsarmén till Sverige och blev rörelsens första ledare. Och detta i en tid när kvinnor på sin höjd ingick i kaffekommittén.

Såg förresten att en vd för något stort företag fått ett kvinnopris för att ha fällt årets klumpigaste uttalande. Han motiverade att företaget bara hade män i sin direktion med att ”vi tar bara hänsyn till kompetensen”. Jo, jag tackar jag. Undrar vad hans fru tycker om ett sånt uttalande. Om han nu har nån fru. Med den kvinnosynen….

Men om nu höstens val går som vi hoppas, (!!!) så får vi i alla fall en kvinnlig statsminister. Ett steg framåt för jämställdheten i så fall. Men det är nog på olika gräsrotsplaner som grovjobbet måste göras. Hemma, på dagis, i skolan, på jobbet och överallt där vår världsbild och människosyn skapas.

Och precis på kvinnodagen kom våren till Dalarö. Åtminstone kändes solen lite varm och snömassorna smälte lite grann. Men till helgen kommer kylan tillbaka enl. olyckskorparna på SMHI. Precis som jämställdhetsarbetet också råkar ut för bakslag. Eller backlash som vi ju säger numera. Ska blogga nån gång om denna löjliga svengelska, förresten…

Och snögubbarna dök också upp i går tillsammans med kramsnön. Nej, förresten, det var snögummor. Och tjejer i typ fem-sexårsåldern som byggde dom. Jag ska förresten blogga om ordet typ också nån gång, typ. Dom kanske redan var medvetna om att gummor är precis lika viktiga som gubbar. Inte bara på kvinnodagen. Löftesrikt i sanning i så fall. Och det tycker jag fast jag är man. Eller kanske just därför.