tisdag 31 augusti 2010

2010-09-19

Sifferkombinationen ovan ska utläsas den 19 september 2010. Säger det dej något? Jag hoppas det. Det är valdagen, och det är en viktig dag. Jag brukar sällan citera vänsterpartiledaren Lars Ohly, men när han säger att du ska rösta främst därför att att du får göra det får han medhåll av mig. Det är nämligen ingen självklarhet för majoriteten av världens befolkning att i allmänna val fritt få uttrycka sin mening om hur samhället ska styras. Så rösta den 19 september. Eller rösta i förtid om det passar dej bättre. Det kan du börja göra i morgon. Jag ska förtidsrösta själv, eftersom jag är i Polen på valdagen. Där har man förresten inte kunnat rösta fritt och efter sin övertgelse så länge..... Så gå och rösta!

Ett val är alltid ett antingen eller. Så också den 19 september. För mig är det ett val mellan skattesänkningar och mer välfärd och fler möjligheter för fler. Högerregeringen har under mandatperioden genomfört skattesänkningar för 100 miljarder och avser en kommande period – om man får makten- enligt ett policydokument publicerat i Expressen – sänka skatterna med ytterligare 100 miljarder. Att största delen går till dem som redan har det bra är ingen hemlighet. Samtidigt tänker dom också ge mer välfärd åt fler. En välfärd som man alltså tänker finansiera genom att undanhålla det allmänna ytterligare 100 miljarder.Är det någon som tror att den ekvationen går ihop? Nej naturligtvis inte. Men det vill varken Reinfeldt, Borg eller de andra i gänget stå för. Istället talar man om att man ”värnar välfärdens kärna”. Vanligen är kärnan det man spottar ut sedan man njutit av frukten. Här har du alltså valet i ett nötskal. Valet handlar om välfärdsfrukt eller en utspottad kärna. Vad borgarna menar med kärnan vill de inte berätta av lätt insedda skäl. Men återigen; om man sänker skatterna med sådana belopp som är aktuella, så finns inga pengar för annat än just en utspottad kärna. För de mer rika är detta inget problem eftersom de har råd att genom försäkringar garantera sig en hygglig välfärd. Detta är ett systemskifte och vi går in i det system som man har i USA och på andra ställen där t.ex den privata sjukvården sörjer för överklassen medan köerna av fattiga växer framför de allmänna sjukhusen.

Man måste inse att fundamentet för välfärdens frukt är de skatter som tas ut och självklart skall dessa tas ut efter vars och ens förmåga. Först då kan välfärdens frukt ges till var och en efter behov. Det är utifrån detta som Mona Sahlin en gång som partisekreterare sa att hon älskar att betala skatt. Hon vill att alla skulle få del av välfärdens frukt på samma villkor. Det är helt uppenbart att Högeralliansen inte delar denna uppfattning. Det som är sjukt är att man inte talar om vad följderna blir av skattesänkarpolitiken.

Nytt i årets val är att valet står mellan två ganska jämnstarka block. Vad händer då om inget av dessa block får majoritet i valet? Då har både Fredrik Reinfeldt och Mona Sahlin sagt att uppdraget att bilda regering skall gå till den starkaste minoriteten. Miljöpartiet har dock sagt att i ett sånt läge bör de rödgröna inbjuda något av de mindre allianspartierna för att om möjligt skapa en majoritetsregering. Jag tror då att folkpartiet skulle kunna gå att samtala med. Min magkänsla säger mig att Jan Björklund egentligen har svårt för Fredrik Reinfeldt och vice versa. Jag har redan tidigare uttryckt mitt stöd för folkpartiets skolpolitik, medan jag har mycket svårt för deras integrationspolitik.Så det blir som alltid en fråga om kompromisser
Naturskyddsföreningen visar förresten att blockpolitiken fungerar särskilt dåligt i miljö-och klimatfrågor och att det i dessa frågor är miljöpartiet och kristdemokraterna som har mest gemensamt. Vem kunde tro det?

Det viktigaste är dock att du röstar, och att du röstar efter din övertygelse om vad som blir bäst för landet och för din kommun. Och det blir det om du lägger din röst på socialdemokraterna, möjligheternas parti. Och gör också allt du kan för att föhindra att Sverigedemkraterna får något som helst inflytande. I någon enda fråga på någon som helst nivå.