måndag 24 maj 2010

Annandag Pingst och sommarförspel

Det är Annandag Pingst i dag. Eller var i alla fall. Som om inte de av oss som arbetar, gör det i tillräcklig utsträckning, ändrade man färg på Annandag Pingst från röd till svart. En arbetsdag till alltså. Åtminstone de år, som i år, när nationaldagen ändå infaller på en söndag......Nån sorts kompensation borde väl införas dessa år, kan man tycka.

Men det är alltså Annandag Pingst i dag. Och således femtio dagar sedan motsvarande dag under påskhelgen. Pingst betyder nämligen femtio och är ursprungligen ett räkneord och ingenting som har med hänryckning eller blomsterprakt att göra. Och inte med andeutgjutelse och kyrkans födelse heller.

På tal om andeutgjutelse och kyrkans födelse så hölls ju den tredje Jesusmanifestationen i Kungsträdgården på pingstafton. Ca 25000 deltagare, enl. polisen. Jag undrar alltid hur polisen gör, när dom räknar sånt. Men många var vi, och fint kändes det. Men det var kanske lite för mycket "det-är-vi-som-är-kristna"manifestation och för lite kyrkan och jesusfolket som kraft i världen. För min smak alltså. Inget om vårt ansvar för miljö och klimat, och inget om vårt ansvar för förföljda trossyskon i Irak t.ex. Ett uttalande i den frågan från 25000 manifesterande kristna hade suttit bra.

Vintern tog förresten slut i går. För ishockey är ju en vintersport, som står på programmet för vinter-OS t.ex. Och världsmästare i denna vintersport blev Tjeckien, som var bäst när det gällde.Det är en egenskap som många svenska idrottsmän skulle behöva ha, men som dom inte har..... Inte ens Zlatan var ju faktiskt, utan att vara dålig, som bäst när det gällde som mest. Då satt han på bänken. Och om han nu flyttar till England och får fortsätta på bänken lär han frysa ändan av sig. Engelska avbytarbänkar är mycket kallare än spanska.....

Kallare ja! Snön har försvunnit under de femtio dagar som gått sedan Annandag Påsk, men nu är plusgraderna nere på ensiffriga tal igen. Tänk om det var sommaren, som kom och gick den senaste veckan. O, hemska tanke!!! +28,2 grader i Haparanda för en vecka sen eller så. Och risk för blötsnö i dag. Och blötsnön ligger föresten kvar på vissa av de de enorma upplag, där man placerade den i vintras. Gatukontoren eller deras entreprenörer fick nämligen inte tippa snömassorna i Strömmen, eller i Dalarö kanal, utan man tvingades bygga hela berg av tippad snö på olika ställen. Det bestämde EU, och det är lätt att fatta såna beslut i Bryssel. Där har man aldrig sett några snöberg.

Men vårkonserter och till och med sommardito avslöser varann i kyrkorna just nu. Så det är nog vår och kanske försommar i alla fall. Tänk förresten vilken kulturinsats som alla kyrkokörer gör under alla delar av året. Vecka efter vecka samlas man till övning och ofta brister dessa körer ut i välljud, till glädje för oss andra. Det är också dags för terminsavslutningar av olika slag. Studenter springer ut, pensionärsgrupper gör bussutfärder och bloggare tar sommarlov. Det reguljära spanandet i tiden tar nämligen paus i den här bloggen nu. Men det hindrar naturligtvis inte att extrainlägg kan förekomma. Bröllopet, ja du vet vilket jag menar, kanske får en rad även från en republikansk penna, och fotbolls-VM måste naturligtvis kommenteras. Jag minns ju när Danmark vann EM utan att ens vara kvalificerade att delta, och tänk om... nu när dom är kvalificerade att delta i Sydafrika... Nej, men tre matcher ska dom i alla fall spela. Och politikernas överbud denna sommar före valet måste naturligtvis belysas även i denna spalt. Och Frälsningsarmén har en världskongress i Stockholm i juli. Så vi lär synas i spalterna.

Men Glad Sommar, så länge! Det är +8 grader just nu....