söndag 7 februari 2010

Himmelsfärd från Odenplan

Jag gjorde himmelsfärd i går! Vad nu då? Drabbad av en plötslig förkylning då kanske? Min kära hustru, sjuksköterska sedan mer än fyrtio år, brukar nämligen påstå, att en förkylning med en temperatur på 37,5 hos en man är en nära-döden-upplevelse. Om man kan skämta om nåt sånt, har man nog aldrig varit riktigt förkyld.... Möjligen bara fött två barn eller så..... Nej jag drabbades inte av någon förkylning som gav mig en nära-döden-upplevelse, men himmelsfärd gjorde jag inte dess mindre. Och från Odenplan dessutom!! Jag var på konsert! Lite skämtsamt brukar vi ju ibland tala om den himmelska kören eller änglakören om dom som gått före, och inte lever längre. Men den här kören, men än hundra röster stark, var högst levande. Och från Sundsvall dessutom! Tre körer och en kammarorkester, också från Sundsvall, bjöd under två timmar en fullsatt Gustav Vasa kyrka på en himmelsk upplevelse. Älskade Psalmer hette konserten, och ETT STORT TACK TILL KJELL LÖNNÅ OCH ALLA MEDVERKANDE. Det var verkligen en himmelsk upplevelse. Vanliga psalmer, som vi ofta sjunger unisont, fick här i flerstämmiga sättningar en helt ny färg och en ny klang. Och som Kjell Lönnå påpekade, psalmer har som nästan inget annat, förmågan att förflytta oss i tid och rum.

Morgon mellan fjällen,
Klara bäck och flod,
Sorlande mot hällen,
Sjungen: "Gud är god,
Gud är god."

Dagen ser jag bräckas,
fram går ljusets flod,
dalarna, som väckas,
svara: "Gud är god,
Gud är god."

Skogens fåglar sjunga
med ett glättigt mod,
där på kvist de gunga,
kvittra: "Gud är god,
Gud är god."

Själ, vak upp och svara
dem med nyfött mod!
Höj din lovsång klara:
"Gud, vår Gud är god,
Gud är god."


Och vips var det morgonbön med Anna Lundgren i klass 1 A i Örnsköldsvik 1952. Eller känslan i sommarpsalmen:

1. En vänlig grönskas rika dräkt har smyckat dal och ängar.
Nu smeker vindens ljumma fläkt de fagra örtes-ängar;
Och solens ljus och lundens sus och vågens sorl bland viden
förkunna sommartiden.
2. Sin lycka och sin sommar-ro de yra fåglar prisa;
Ur skogens snår, ur stilla bo framklingar deras visa.
En hymn går opp med fröjd och hopp från deras glada kväden
från blommorna och träden
3. Men Du, o Gud, som gör vår jord så skön i sommarns stunder,
Giv, att jag aktar främst ditt ord och dina nådesunder,
Allt kött är hö, och blomstren dö och tiden allt fördriver
blott Herrens ord förbliver.


Med höga snödrivor utanför kyrkan behövdes verkligen den sommarkänslan!! Och "O store Gud", som är den mest sjungna svenska sången,trots att den bara innehåller tre ackord! ( Abba får ursäkta!) Och vilken röst han har, Karl-Magnus Fredriksson, som var en av kvällens två solister!! Och i kyrkbänken kände jag verkligen att det är "saligt att få vandra hemåt vid vår Faders hand" Och så där höll det på i två himmelska timmar.

Men avslutningen med "Härlig är jorden" ville kanske påminna om, att det kan vara ganska underbart före himmelsfärden också. Fast i går var det ganska surt här nere. Zlatan har inte gjort ett enda mål efter jul och i går blev han utbytt också... Och MoDo försatte sin förmodligen sista chans att gå till slutspel. Men i Kånken tog sej Salem Al Fakir och Ola till finalen i Globen..... Alltid något. På tal om Globen och om himmelsfärd, förresten.Med Sky View kan en gondol numera ta dej på en hisnande resa 130 meter upp i luften längs Globens utsida. Nej tack, jag avstår. Kaknästornet finns ju redan om man vill ha den oslagbara utsikt, som Globen lockar med.