”Runt kring jorden i öster och väster, Du Frälsningsarmén kan få se”, sjöng vi, åtminstone förr, ur Frälsningsarméns sångbok. Och visst är det så. Frälsningsarmén finns i dag i 122 länder i alla världsdelar.( 123 per den första februari) Och det är i Afrika den snabbaste tillväxten sker, även om februaritillskottet är Solomonöarna. I Zimbabwe finns t.ex 116.000 frälsningssoldater och i Kenya marscherar 175000 soldater under fanan, som över hela världen är röd, blå och gul och där inskriptionen också över hela världen är Blod och Eld. Inofficiellt finns Frälsningsarmén även i t.ex Nepal, där enskilda frälsningssoldater från andra länder samlas till gudstjänster, antingen privat eller offentligt, beroende på ländernas lagar. Så tog också frälsningssoldater från Schweiz och Australien med sig Frälsningsarmén till Nordkorea, inbjudna för att bygga mejerier för yoghurtframställning i detta världens mest slutna land. Och så kom det sig att man i Nordkorea producerade yoghurt med Frälsningsarméns röda sköld på förpackningen!!
Frälsningsarmén har i dag 2 miljoner medlemmar, verksamma i såväl evangelisk som social verksamhet. Winston Churchills uttalande om att ”where there is a need, there is the Salvation Army ( där behovet finns, där finns Frälsningsarmén) stämmer fortfarande. I dag handlar behovet t.ex om översämningarna på södra halvklotet. Och Frälsningsarmén är där! En snabb blick på Fräsningsarméns internationella hemsida ( www.salvationarmy.org) visar Frälsningsarmén i verksamhet såväl i Australien som i Brasilien och i Sri Lanka.
Men behovet finns också hos fattiga barnfamiljer i Göteborg, hemlösa i Stockholm, eller fattigpensionärer i Örebro. Och Frälsningsarmén finns till hands! Och Frälsningsarmén kommer alltid med både den praktiska hjälpen och med en hälsning om att mitt i eländet finns en kärleksfull Gud som älskar och som vill hjälpa och stötta. Frälsningsarmén är överallt de uppkavlade skjortärmarnas kyrka.
Vissa problemställningar har Frälsningsarmén fått handskas med i mer än ett hundra år, medan andra är ganska nya. Sexhandeln, trafficing, är en sådan. Mot sexhandeln för Frälsningsarmén ett tvåfrontskrig. Dels arbetar man direkt med de unga kvinnor som lockats med guld och gröna skogar, men hamnat i sexträsket i Sverige eller i något annat västland, och dels arbetar man med att förbättra boendesituation, utbildning och arbetsmöjligheter i kvinnornas hemländer för att förhindra att de någonsin skall behöva riskera att hamna i sexträsket. Hoppets Hus i Ghana är en sådan tillflyktsort, som under några år fått ekonomisk stöttning av Frälsningsarméns kvinnoorganisationer i Sverige.
I Sverige har medlemssiffrorna pekat nedåt under många år. Frälsningsarmén vägrar dock att lägga sig ned och dö. I stället satsar man nu offensivt för att vända trenden. Nu öppnas nya kårer och nya officerare utbildas.Frälsningsarmén skall bli synlig igen, även i Sverige. Så ser framtidssatsningen ut. Och satsningen är angelägen eftersom Frälsningsarmén behövs i dag mer än någonsin i kampen mot nöd och mot orättvisor av alla slag, Sånt som Bibeln kallar synd!