torsdag 4 februari 2010

Barberaren, åklagaren och Jante i Nordmaling.....

Eller kanske tvärtom.... Paragraf ett i Jantelagen lyder ju ” Du ska inte tro att du är nåt” Och precis så kände jag mig på perrongen i Skärmarbrink sent i går kväll. Ja nästan i natt... Växelfel ( nån som hört det föut..?) Tågbyte till ett tåg som aldrig kom och noll information från SL. Dom behandlar en ALLTID så: tro inte att du är nåt.... Nåja, efter en kylslagen timme kom äntligen ett tåg, och vi kunde fortsätta en resa, som från Gustaf Adolfs Torg och Operan till Baldersvägen på Dalarö tog dryga 2,5 timmar. Men mer om Jantelagen senare..

Jag var tvungen att ta mig hem, eftersom bilen nu på morgonen skulle till åklagaren. Ja just det. Till åk-lagaren... Hos honom blir man alltid väl bemött, men min egen känsla inför bilfolk är ändå alltid: Tro inte att du kan nåt. Jantelagens andra punkt. Förr kunde man åtminstone byta tändstift och utföra en del andra enklare handgrepp på sin bil. Nu finns det t.o.m. bilar där man inte får öppna motorhuven. Det sköts via en dator i Tyskland, så tro inte att du kan nåt! Kom bilen till åklagaren då? Ja, snösvängen kom i gång till slut, och nu står bilen hos Toyota i Handen. Fel på kopplingen igen? Du, som följde mitt äventyr i Danmark i julas, misstänker kanske det, men nej då. Bara en helt vanlig service. Men inte ens en vanlig service hos åklagaren är förresten gratis numera...

Men som sagt; Tro inte att du är nåt! Vad vet du t.ex om Nordmaling? Ingenting, nej kunde just tro det. Inte ens att den förre MoDo-spelaren Jan Öberg kommer därifrån. Men vi som kan vår hembygdskunskap, vet åtminstone att Nordmaling ligger i Ångermanland, men tillhör Västerbottens län. Liksom f.ö. även Hörnefors, där bröderna Nordahl såg dagens ljus, och där Gunnar står staty utanför kommunhuset.Nu blir jag så där frestad igen att blogga lite om fotboll, men såna frestelser ska man ju övervinna.
Nordmalings kommun har nu beviljats 600 000 kronor från EU och Europeiska jordbruksfonden för att under ett helt år kunna arrangera aktiviteter som arbetar mot Jantelagen. Medlen kommer bland annat att kunna finansiera anställningen av en person, som på heltid ska arbeta med de här frågorna.Tänk att under ett helt år får tro att man är nåt. På betald arbetstid dessutom. Och dessutom få andra att tro det också. Projektet är unikt i sitt slag och fångade snabbt Europeiska jordbruksfondens intresse. Man tvekade inte att bevilja finansieringen. På grund av det snabba beslutet om finansiering kommer också själva projektet att rulla igång omgående. Nu undrar man ju ängsligt om folk i Nordmaling är mer nedtyngda av Jantelagen än vi andra, men den nyanställda projektledaren förnekade detta i en intervju i går. Hoppas nu bara att dom lyckas. Om dom gör det, så vet vi nästa gång vi möter någon som stolt lyfter huvudet, går rak i ryggen och KAN, att denne någon kommer från Nordmaling.

Så var det då barberaren. Figaro heter han och är greve Almavivas f.d.betjänt, som kommit upp sig och öppnat egen raksalong i Sevilla. Han lider definitvt inte av någon jantelag, utan smider stolta planer för hur greven och den vackra Rosina ska kunna ingå äktenskap. Inte heller doktor Bartolo, som ängsligt bevakar sin skyddsling Rosina, tyngs under oket: tro inte att du är nåt, och tvekampen mellan Figaro och Bartolo är oundviklig. Hur det går? Det tänker jag inte avslöja, men men det finns ju en fortsättning: Figaros bröllop. Men det var en mycket trevlig kväll på Operan. Och där i dunklet i salongen kände jag att jag visst är nån. Och du också. Ska vi ringa till Nordmaling och anmäla att vi vill ställa upp i kampen?