onsdag 24 november 2010

Är det någon som minns Marx?

Karl Marx är väl ungefär lika ute och lika bortglömd som tippex och manuella spritduplikatorer. Eller som blåstenciler. Och lika bra är kanske det. Men kanske är det också så, att den kris världsekonomin upplever nu, är en del av det kapitalismens sista stadium, som Marx kallade imperalism, och som skulle föregå världsrevolutionen. Och då är Marx kanske inte riktigt död ändå.

Tänk bara på Grekland, Irland och kanske Portugal och Spanien så förstår du vad jag menar. Ekonomiska kollapser och mångmiljardlån för att överleva. För att inte tala om Island, ett land, som lite i skymundan skulle ha gått i konkurs och lämnat världskartan, om nåt sånt varit möjligt.

Men Kina stämmer inte in på den marxistiska världsbilden. Kina skulle ju vara reolutionens draglok. Det var ju bl.a.därifrån som världsrevolutionen skulle komma. Detta även om Mao fick tolka om Marx och påstå att det var bönderna och inte arbetarna, som skulle vara revolutionens bärare och förtrupp. Men proletärer som proletärer tänkte kanske Mao.... Detta Kina, som nu är kapitalismens stöttepelare nummer ett och det land som leder den ekonomiska utvecklingen. Och nu är det väl bara Nordkorea, som tror på nån socialistisk världsrevolution. Där ska ju Kim Jung Un, ymgst av tre söner till diktatorn Kim Jung Il, ta över vid kärnvapenknapparna. Kim Jong Il har 160 i IQ. Han har skrivit sex operor, är en av världens främsta poeter och gjorde elva hole in one under sin första golfrunda.Det vet alla i Nordkorea. Men arvtagaren, vem är han då? Vem är denna tredje generationens diktator i världens mest slutna land? Få vet. Det enda kända fotografiet, togs när han var elva.
Men kanske är bilden klar ändå. Enligt samstämmiga källor ska Kim Jong Un vara pappas pojke: en stridbar excentriker med smak för livets goda.Liksom sina bröder fick han sin utbildning på en exklusiv privatskola i Schweiz. Kanske var det där han lärde sig uppskatta den amerikanske sångaren Eric Clapton. Han sägs också vara förtjust i vin, sushi (särskilt bläckfisk och tonfisk) och baseboll. Och kanske provsköt han mot Sydkorea i går förresten. Bäva månde världen. Hade det inte varit bättre med någon annan Ilbroder.

Storebror Kim Jong Nam, 37 (eller möjligen 38, uppgifterna går isär), pekades länge ut som den naturlige arvtagaren. Men han brände sina skepp när han greps med falskt pass i Japan för fem år sedan – på väg till Disneyland i Tokyo. Och mellanbrodern Kim Jong Chul, 28, uppges aldrig ha varit pappas favorit. Han anses för godhjärtad och feminin. Inga marxistiska revolutionsegenskaper.

Så den marxistiska världsrevolutionen lär nog utebli.I Lettland, som i alla fall smakat på förrätten, säger man att då, under sovjettiden,när världsrevolutionen förbereddes, var alla jämlika. Det var bara det att en del var mycket jämlikare än andra.....

Marx hade ingen plan B, men det måste vi ha. Socialdemokraterna håller på att vaska fram en ny ledare, och förhoppningsvis även en ny politik. Även om det än är ganska tyst om det senare. Får man föreslå rättning vänster och mer både av Robin Hood och Apostlagärningarna. Att ge till dom som saknar.....Och då blir det kanske revolution ändå. En kärlekens och solidaritetens världsrevolution. Ja tack!