måndag 13 december 2010

Dags för Karl-Bertil Jonsson igen

"Detta tilldrog sig på den tiden då man firade julen till minne av Jesu födelse...." Och snart ska Karl-Bertil Jonssons julvengelium komma till oss igen. "Att ta från dom rika och ge åt dom fattiga"

I ett rättvist samhälle har alla del av exakt samma mängd av exakt samma saker. Det finns inga egentliga skillnader, alla är egentligen en likformig massa. Varenda olyckshändelse är något orättvist, varenda depression, varenda jobb, varenda händelse - positiv eller negativ - är orättvisa om inte alla får ta del av dem. Lika mycket saft i glasen åt alla, oavsett hur törstiga dom är.

Eller: Alla människor föds med olika genetiska attribut Dålig syn, dyslexi, autism eller ADHD - vad det är, är irelevant i sammanhnaget, men att det finns och att det skapar olika förutsättningar är högst relevant. Dessa genetiska attribut ger sedan personliga för- eller nackdelar - något orättvist.

Vissa s.k. rättvisefilosofier menar att de som föds med personliga handikapp har bara rätt till lika mycket som de som föds utan personliga handikapp. Saftglasen igen! Andra menar att de är värda att få det stöd och den hjälp de behöver för att kunna leva ett fullvärdigt liv. En del är rika, och andra är fattiga, och en del, oftast dom rika, hävdar då att rikedom skapas genom hårt arbete och stora uppoffringar. Dom som underkastar sig detta är alltså värda rikedomen. Åter andra menar att rika föräldrar, att tillhöra den rika minoriteten i världen, att ha dom rätta kontakterna, som ger mig ett välavlönat jobb, osv, skapar en orättvis rikedomsfördelning. Och med de globala glasögonen på, är det, åtminstone för mig, lätt att hålla med.....

Och Karl-Bertil Jonsson drivs, med Robin Hood som förebild, att förkunna sitt evangelium: Att ta från dom rika och ge åt dom fattiga. Eller som Bibeln uttrycker det: En utjämning skall ske. Och pappa Tyko, som menade, att alla som delade med sig av något, är kommunister. "Jag har närt en kommunist vid min barm"! Och är det inte intressant, att det efter varje jul dyker upp diskussionstrådar på nätet om huruvida den gode socialdemokraten Tage Danielsson egentligen var kommunist och varför Svt sänder sån kommunistproganda. Det finns många Tyko Jonsson där ute.

Och Frälsningsarmén, vars kokande grytor ju också förekommer i sagan, märker från år till år hur klyftan mellan dom som som har och dom saknar ökar från år till år. Men att ta från dom rika och ge åt dom fattiga? Kristna är ju inte kommunister, så....Nej hellre då kristdemokrater, vars vårdnadsbidrag låser in kvinnorna i hemmet.

Och byrådirektören H.K. Bergdahl, han som slapp Bodens fästning, hade ju aldrig hört nåt så vackert sen han konfirmerades, som att Karl Bertil givit Bodens fästning till en fattig. Och under konfirmationen talar man om skillander mellan rik och fattig och om behovet av utjämning: "Att ta från dom rika och ge till dom fattiga" Är alla konfirmandgrupper då förtäckta kommunistceller? Det tänkte jag inte på under dom 26 år jag höll på i branschen. Snarare tänkte jag mig väl det som evangelium. Evangelium enl. Karl-Bertil Jonsson.