torsdag 8 april 2010

Paus

Paus är ordet för dagen. Som den uppmärksamme säkert noterat, tog bloggandet från den här ”pennan” en paus i går. Skälen var flera, men det viktigaste var nog tidsbrist. Detta trots pensionärstillvaron, som väl borde garantera obegränsad tillgång till just tid. Men…..

Men paus då? Lärarna slåss i avtalsförhandlingarna för de väl tilltagna pauserna i sina arbetsår. Jullov, sportlov, påsklov och inte minst sommarlov. Betalda pauser, som borde kunna utnyttjas bättre, eller nödvändiga fortbildnings- och fördjupningstillfällen i ett yrke, där förutsättningarna förändras hela tiden? Se där; arbetsgivarnas resp. de fackliga organisationernas ståndpunkter. Även om min egen tid i skolan börjar ligga några år tillbaka i tiden, kan jag dock se pausandet från båda håll. Och ett är klart: Det är bara en bråkdel av den s.k. undervisningsfria tiden, som av lärarna används till fördjupning och fortbildning. Det mesta blir hos de flesta just pauser. Men det finns faktiskt viktigare frågor att fundera över när det gäller skolan än ev. pauser och om lärarna ska få ha förtroendetid, som inte behöver förläggas till arbetsplatsen, inräknad i sin arbetstid. Vad ska lärare och elever syssla med under all tid, som faktiskt tillbringas i skolan t.ex. Varför halkar t.ex. Sverige hela tiden ned på listor över hur skolan står sig i olika internationella jämförelser? Det borde organisationen Sveriges kommuner och landsting som arbetsgivare ta sig en funderare över. I stället för att spilla krut på lärarnas ev.pauser.

I dag skrivs det nya startavtalet under. Presidenterna Medvedev och Obama möts i Prag för att skriva under avtalet, som skickar hundratals kärnvapen till skroten. Men tusentals finns ännu kvar, och vägen till målet, en kärnvapenfri värld, är ännu lång. Men kanske är detta en paus. En paus för kärnvapenmakterna att reflektera över kostnader och risker med innehav av kärnvapen, detta ultimata uttryck för krigets vansinne.

Är förtigande att betrakta som en paus? Ja, ljudmässigt i alla fall. I så fall måste det bli slut på katolska kyrkans paus i frågan om sexuella övergrepp. Nu sällar sig även Norge till länder där präster förgripit sig på barn och ungdomar. Pausen är slut nu! Ut på banan!!

Och på tal om banan är pausen för Tiger Woods också slut nu. Han ska börja ägna sig åt sitt jobb igen. Skvallerpressens alla gamar har får sitt, och US Masters på Augusta National, där Tiger vunnit fyra gånger, varav en gång med tolv (12!!)slag till godo på närmaste man, är platsen för en av idrottshistoriens mest omsrivna come-backer ( heter det förresten så i pluralis?) Det är inte utan att även jag, trots mitt totala ointresse för golf, blir lite nyfiken…

Och i hockey är det väl dags för säsongspaus för Skellefteå och Linköping nu. Båda lagen ligger under med 1-3 i matcher och båda har en måste-match på bortaplan i kväll. Och Djurgården i final!!! Vem trodde det? Inte jag i alla fall.

Och våren, som tog en ovälkommen paus i mina trakter på annandagen, är på G igen. Och själva pausen är kanske ett vårtecken. Aprilsnö ger fåragö, sa man i den gamla bondepraktikan. Så annandagens paus väljer jag att se som ett vårtecken.

Och nu tar bloggskrivaren paus…