lördag 26 december 2009

I huvudet på en morgonpigg bloggare

Jag hade en gång en lärare i svenska på gymnasiet. Apropå uppsatsskrivande sa han ibland, att det kan vara klokt att vänta med rubriken till sist. Så att man ser vad det blev. Det känns som en bra metod inför det här blogginlägget, som kanske kan bli lite pyttipanna. Lite av varje alltså...

SMHI har fått en utmärkt vädersite. Med delar av familjen på helt annan plats än i Danmark har jag haft anledning att konsultera den för att kolla temperatur, snödjup och snödjup för den delen av familjen. Och det går att söka upp minsta lilla fläck på kartan och få reda på väderförhållandena just där.-18 grader och kraftig ostlig vind f.ö. Men gott om snö i backarna. Apropå SMHI förresten. Dom är dom enda, menar jag, som har rätt att använda det svepande uttrycket Norrland i sin rapportering. Detta eftersom dom även använder Svealand och Götaland på samma sätt. Alla vi andra borde bli mycket mera precisa än så. Hur många har varit i Svealand på semester t.ex? Och hur många firar den här julhelgen i Götaland? Nej, jag tänkte väl det! Men till Norrland går det alldeles utmärkt att åka, och Norrland är att bra ställe att fira semester på.Diskriminering, på gränsen till kränkande behandling mot oss, som kommer just från den landsändan, hävdar jag. Jag nästintill kräver härmed, att i fortättningen få höra om det fina skidföret i Jämtland, om fiskevattnen i Västerbottens inland och att Gävle ligger i Gästrikland, och inte "nånstans i Norrland"

Vinter och snödjup förresten. Både det ena och det andra har försvunnit på en dag från Ålsgårde och Helsingör. Undrar förresten hur danskarna geografiskt placerar det... Dom säger nog Själland, och det är ju geografiskt helt korrekt i så fall. Men det ligger ju också i något amt, om man vill vara ännu mer precis och detaljerad. I vilket fall som helst så tog det envisa regnandet med sig både vinter och snö i går. Så nu är det den gråa höst som brukar prägla det här området så ofta vid den här årstiden. Och barnbarnet,åtta år om en vecka, som hade utvecklats till en mycket duktig snöskottare under kung Bores korta, men intensiva besök i trakten ( även om han passade på att ta julledigt när morfar kom på besök...)Hörde just på dansk TV, att det är 18 år sen hela landet var snötäckt under julen. 18 år!! I Sverige är det visst sju år sen sist, tror jag att dom sa. Danska siffror är annars nåt av det svåraste att uppfatta. Hur mycket är t.ex. sex og halvfemts? Eller tre og tres? Jo nittiosex och sextiotre.

Det trådlösa nätverket i huset gör ju annars, att man kan följa vad som händer på hemmaplan via nätet. Vintern behåller sitt grepp om landet, ser jag. Även om östra Svealand. Jo, det får man säga enl.ovan om SMHI... Såg också att Foppa inte ska vara med i länsderbyrbyt mot Timrå i kväll. Han vill spara sig inför ett eventuellt OS. Men var det inte ett SM-guld som var det enda,som saknades i prissamlingen? Då kanske han borde prioritera sitt MoDo och elitserien i stället. Men han inser väl kanske, att det inte blir något SM-guld med det gänget i år.....

Så var det det här med rubriken då...Välförsedda tidningsredaktioner har sina egna rubriksättare, men här får man klara sig själv. Lite av varje? Ditt och datt? Smått och stort? Nja? Det får bli " I huvudet på en morgonpigg bloggare"