fredag 31 december 2010

Gott Slut

Det är inte helt lätt att hitta rätt bland alla artighetsfraser så här kring jul och nyår. Men huvudsaken är väl att man säger något trevligt till folk man möter, och några glasklara regler för när "god fortsättning" går över i "gott slut" finns säkert inte, men man kan säkert göra så här utan att göra några klavertramp:

Från första advent och fram till julafton: God jul! (Kan kompletteras med "Gott nytt år" om det är någon man inte kommer att träffa mer innan nyår)
Juldagen: God jul och god fortsättning!
Mellandagarna: God fortsättning!
Dagen innan nyårsafton och fram till midnatt på nyårsafton: Gott slut!
Sen: Gott nytt år!
Från och med nyårsdagen kan man också lägga till ett "god fortsättning".

Allt detta enl. en undersökning från Sveriges Radio till förra julen.

Så Gott Slut då, alla bloggläsare! Gott slut på ett år som väl har bjudit på både gott och mindre gott för de flesta av oss.

Och Gott Slut, Westling! Dej, som dom t.o.m. tog efternamnet av. Du borde att tagit Din Victoria med dej och börjat lära henne att leva ett vanligt liv som fru Westling. Men det kanske inte är för sent än...

Och Gott Slut både SJ och SL! Och säkert alla andra leverantörer av kollektivtrafik också. Det nya året kan bara bli bättre! Jag såg förresten att SJ plockat fram gamla ploglok från 50-talet. Det är säkert klokt. Man kunde ploga då och hålla rent! Och hongkongkineserna som köpte upp tunnelbanan sa vid tillträdet, att det enda dom var rädda för var snön. Jo, jo, det fanns säkert anledning. Detta eftersom det blir vinter och snö varje år vid den här tiden i Sverige. Gott Slut, förresten till alla myndigheter, som sent omsider upptäcker det.

Gott Slut, Partiet, också! Även här kan det bara bli bättre. Jag fick Henrik Berggrens biografi över Olof Palme med rubriken Underbara dagar framför oss i julklapp. En tegelsten, som jag inte börjat läsa än, men rubriken fascinerar mig. Olof Palme var en visionär, som såg en annan, möjlig framtid som målet. Underbara dagar.... Säga vad man vill om både Ylva Johansson och Sven-Erik Österberg, men några visionärer är dom inte.... Så Gott Slut, Partiet!

Gott Slut också till samtliga politiska partier, som på olika nivåer samarbetar för att hålla Sverigedemokraterna utanför varje form av inflytande. Ni utför ett viktigt politiskt renhållningsarbete. Gott Slut och stor framgång i arbetet under nästa år när det gäller det jobbet!

Och Gott Slut MoDo, Hockey! Det blev ju visserligen en trepoängare i årets sista match och alltså ett Gott Slut, men än är det lång väg att gå, innan man kan rikta in sig på några andra motståndare än Oskarshamn och Borås till nästa säsong. Och det bästa slutet vore väl att Timander, Svartvadet, Jonsson och Hållberg tog av sig skridskorna för gott, och att Peter Forsberg äntligen bestämde sig för att sluta! Gott Slut Foppa!

Och Gott Slut, Frälsningsarmén! Gott slut på ett år, då vi,( jag är ju också en i ledet) trots omorganisation och nystart är det samfund, som fortfarande minskar snabbast i antal. Detta enl tillgänglig statistik.Så vad göra för att underbara dagar ska ligga framför oss också. Jag är övertygad om att William Booth såg dessa underbara dagar när han uttalade ordet "Others". Det är dom andra, dom som inga kyrkor når, dom marginaliserade, dom för vilka grytorna hållits kokande även den här julen, som på nytt måste bli vår målgrupp. Och gatan måste bli vår kyrka igen. Det är där dessa "others" finns. Så Gott Slut Frälsningsarmén! Och välkommen hem, Marie, som vår nya ledare.

Och till alla mina vänner nära och långt borta: Gott Slut och vi ses igen!