måndag 14 december 2009

Det är synd om Daniel

Dom som känner mig, vet, att jag inte tillhör monarkins stödtrupp och försvarare. Jag tillhör snarare den grupp som är kraftfulla motståndare till kungahus och rojalism. F.ö. har jag nog inte träffat någon som har kunnat försvara monarkin med någon form av rationella argument. Flärd och glamour, visst. Fina representanter för Sverige, nåja.Försvarare av traditionella värderingar,ja, men det är kyrka och försvar också, så...Men rationella, förnuftsbaserade argument, icke! Hur skulle det t.ex vara om chefsbefattningarena i våra storföretag gick i arv. Eller om dottern till cykelhandlaren ärvde fars företag.Hur skulle det vara? Nej,vi har nog inget mindre tidsenligt än monarkin i vårt land.

Dessutom tycker jag synd om Daniel Westling. En vanlig hederlig kille, säkert, från Ockelbo. Han har fått ge upp hela sitt liv för kärleken till Victoria Bernadotte. Hans framtida uppgift blir att gå 1,5 meter snett till vänster bakom sin fru resten av livet. Ta i hand och vinka kommer han också att få göra, och dessutom klippa ett och annat band.Men att gå på fotboll med polarna är inte att tänka på, och inte heller att ta en fredagsöl efter jobbet. Jobbet, förresten... Vilket jobb? Han har ju visserligen haft många år på sig att tänka sig in i rollen, men ändå.... Tala om att offra för kärlekens skull.

Det enda vi har att hoppas på för Daniels skull, är att två riksdagar med val emellan avskaffar hela systemet. Men med den uppbackning hovet har av media är väl inte det att hoppas på.Eller att Victoria väljer kärleken till sin Daniel framför drottningtiteln och befriar honom till ett LIV. Det kanske vore nåt. Om inte hennes föräldrar sätter stopp för det år 2009 eller 2010 då.

Men alternativen då? Finns dom? En del länder har något som heter republik. Ett okänt ord i rojalistkretsar, men ändå. Det är länder som har vågat testa att välja en lämplig medborgare, som har folkets förtroende, att bli statschef och folkets företrädare. Och konstigt nog tycks det fungera ganska bra på de flesta håll. Och jag tror, att Victoria och Daniel skulle må ganska bra i ett sånt samhälle.