lördag 24 april 2010

Lilla julafton Del 2

För någon vecka sedan utlovade bloggaren en fortsättning av det julaftonsfirande som naturligt uppstår när bollen börjar rulla igen. Den enda boll, som rullat i den norra delen av landet har länge varit snöbollen, något som häromdagen drabbade bl.a. Strömsbergs IF i Tierp, där flera dm snö på planen medförde att laget hamnade i teve!! Matchen blev dock inställd.

Efter detta återfall hoppas vi nu att snöbollen definitivt fått ge vika för fotbollen även i norr, och då kan t.ex Bodens BK förbereda sig på premiär i div.1 Norra i helgen. Premiär förresten. Den skulle ha klarats av redan förra helgen, men då gick det som för tierpslaget. Dock utan teve-bevakning. Inställt alltså. Nu blir det inte Carlstad United hemma utan Gröndal borta som står för premiärmotståndet. Upplysningsvis så betyder BK i klubbnamnet Bandyklubb. Bodens Bandyklubb har dock inte på mycket länge, om ens någonsin haft bandy på programmet.

Mätt med norrländska mått så ligger Luleå granne med Boden. Det var ju f.ö. dom två städerna som inte kunde komma överens om var det gemensamma sjukhuset skulle ligga. Något som fick till följd att man byggde ett nytt mångmiljonbygge ute på landet mitt emellan städerna.. Kvar i Luleå finns dock IFK, som numera nör hemma i div.2 Norrland. Numera ja. Men IFK Luleå är faktiskt det nordligaste lag som spelat i allsvenskan. Premiärmotståndare på klassiska Skogsvallen i Luleå i år blir Tegs SK från Umeå. Lagkaptenen Kalle Norrbin andas optimism inför seriestarten, men det ska väl lagkaptener göra…..

Vandringen söderut för oss till Umeå och Umeå FC i div. 1 Norra. Nu känns det plötsligt lite fel att bara skriva om herrfotboll, då ju Umeå dominerat damfotbollen i landet under många år, och jag får verkligen återkomma till damerna. Lovar, men nu är det alltså herrfotbollen det handlar om. Umeå FC är ett av två umeålag som luktat allsvensk krutrök. Vilket är det andra? Det kunde vara en bra bloggfråga. UFC inledde i år seriepelet genom att besegra Sirius, och nu i helgen är det bortamatch mot Arameiska Syrianska som gäller. Det är förresten inte bra damfotbollen utan även alla intressanta invandrarlag som vore värda ett eget blogginlägg….

Tio mil söder om Umeå ligger Örnsköldsvik. Där hör Friska Viljor hemma. Det är den förening som erövrat flest svenska mästerskap av alla. Dock inte i fotboll utan i backhoppning och i den numera i Sverige utdöda idrotten Nordisk kombination. I fotboll hör FV, som det stolta namnet förkortas, numera hemma i div.3 Mellersta Norrland, och för en gammal FV:are som jag är det ofattbart långt ner i seriesystemet. I samma serie som Junsele och Salsåker/Ullånger. Den serien måste man ju med lätthet vinna….

I och med Hille IF har vi kommit till Gästrikland och div 3 Södra Norrland. Laget är nykomlingar i serien och nykomlingar brukar få det ganska svårt. Men det finns tradition i gävlelaget. Hille IF är en klubb med anor sedan 1922 och föreningen harr en bred verksamhet med runt 500 aktiva medlemmar, från Milboligans 5-6 åringar, fotbollsskola, pojk- och flicklag, juniorer och två herrlag i division tre och sex samt damlag i div IV. Herrlaget i div. tre begår sin premiär i helgen borta mot Falun, och det ska bli spännande att följa dem.

Och lite söderut längs E4 så är vi tillbaka i Tierp där vi började. Och kulan är i luften i hela landet