torsdag 8 juli 2010

Bäst när det gäller

Jag borde väl glädjas åt att Spanien gått till final i fotbolls-VM. Jag hade ju tippat dom som ett av finallagen. Det andra, Brasilien, är hemma i Copacabana för länge sen. Men under resans gång har jag blivit förtjust i Tyskland, och vem kunde tro det. Stabbiga, fyrkantiga, ordentliga, tråkiga Tyskland har blivit unga, fräscha, kreativa, effektiva Tyskland, och dom fick min röst efter segrarna mot England och Argentina. Men som alltid, och alls inte bara i fotboll gäller det att vara bäst när det gäller, och det var Spanien. Efter en knackig, och på sin höjd medelmåttig turnering, gällde det i semifinalen för att gå vidare till landets första VM-final någonsin, och DÅ...... Grattis Spanien och nu avstår jag försiktigtvis från att tippa finalen.

Men borde jag egentligen ha börjat detta inlägg som jag gjorde? Borde man inte ta det viktigaste först? Så är det nog, och då ber jag om ursäkt. Verkligheten knackade på i går i form av arbetsmarknadsministern, eller numera f.d.arbetsmarknadsministern, Sven-Otto Littorin, som avgick. Av privata skäl. Starkt att, mitt under brinnade valrörelse, ändå välja familjen före regerandet och karriären. Det finns annars anledning att ha många synpunkter på Littorin som arbetsmarknadsminister, och hans nedrustning av flera av arbetsmarknadens hörnpelare. Men inte i dag! Han var bäst när det gällde. Familjen främst.

Sven-Otto Littorins agerande placerade också på nytt media och medias bevakning av offentliga personer i fokus, och debatten i Almedalen i går med företrädare för dessa media, visade bara, att dom inte var bäst när det gällde. Tvärtom! Sämst när det gäller. Det gällde inte att ta avstånd från inhoppen i den littorinska familjens privatliv, inte att be om ursäkt för att barnen också förföljts av dessa media, och inte att erkänna att media på nytt inte klarat av att se skillnad mellan personligt och privat. Nej inget av det. Här gällde det att skylla ifrån sig på andra. Det var inte jag! Inte vi på vår redaktion! Det måste ha varit någon privat bloggare. Vet man förresten om det Littorin säger är sant? Man häpnar! Kvalificerat skitsnack! Precis som tidigare överskred media här alla etiska gränser, och jag trodde betydligt mer och bättre om t.ex. Lena Melin från Aftonbladet och Britt-Marie Matsson från Göteborgsposten. Att Epressen och TV4 smutsat ner sig även i den här affären var väl däremot mer väntat. Sämst när det gällde!

Bäst när det gällde eller åtminstone rakryggad var däremot Solveig Ternström(c) eller numera (f.d c) Jag har väl aldrig sett Solveig Ternström som nån politiker av klass, men att lämna centerpartiet efter Maud Olofssons svek i kärnkraftsfrågan var rakryggat. Hur mycket hjälp hon sen kan ge Mona Sahlin och Maria Wetterstrand återstår väl dock att se. Maud Olofsson tyckte f.ö att Solveig Ternström, kunde ha varit mer aktiv i den interna partidebatten. Så sveket i kärnkraftsfrågan från centerns sida kanske är Solveig Ternströms fel. Maud Olofsson var sämst när det gällde. Son vanligt......

Bäst var väl inte heller Gudrun Schymans tilltag att bränna upp 100000 kr för att visa på skillander i lön och människovärde mellan män och kvinnor. Naturligtvis håller jag med i sak, men metoderna, Gudrun, metoderna??? Glädjande nog protesterade dock Frälsningsarmén mot tilltaget. Frälsningsarmén, som hjälper bl.a många lågavlönade, sjuka, utförsäkrade kvinnor kunde ha gjort mycket gott för dom pengarna. Så varför inte ett samarbete nästa gång. Frälsningsarmén och FI, det kan bli nåt!!

Men bäst när det gäller är fortfarande SMHI:s vädersajt. Sol, sol, sol, sol. Åtminstone i östra Svealand